Recensie: “Als je boven ligt” van Willem Andrée

Als kind kun je niet kiezen wie je ouders zijn. Je hebt ze en je houdt van ze. Als de omstandigheden slecht worden door de keuzes die je ouders maken, ben je als kind het eerste slachtoffer. Dat maakt alumnus Willem Andrée pijnlijk duidelijk in zijn eerste roman: “Als je boven ligt”.alsjebovenligt

 

Andrée schreef een boek over kinderen van NSB ouders die uit angst voor de aangekondigde bijltjesdag op de vlucht slaan naar Duitsland. Het verhaal (deels non-fictie, deels fictie) speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een kind. Frank (12) en zijn familie vluchten naar Duitsland. Zijn moeder stuurt hem met zijn broertje vooruit. Ze reizen richting de Tsjechische grens, waar het beter zou zijn voor kinderen die nergens meer bij horen. Vanaf het begin voelen ze aan dat het niet in de haak is, het vluchten. Maar ze passen zich aan en doen hun best om te overleven onder beroerde omstandigheden.

De vraag of iemand goed of slecht is in de oorlog komt niet meer in je op tijdens het lezen. Je voelt gewoon met de hoofdpersonen mee, die maken je veel duidelijk over de onbeschreven leed van de andere kant in de Tweede Wereldoorlog. Het boek is ook geschikt voor pubers omdat het niet alleen maar kommer en kwel is, er zit een hoog Pietje Bell gehalte in; Frank rooft en is snel. Maar zeker als volwassene voel je de ellende onder het schild van stoerheid. Een louterend boek, soms wat van de hak op de tak geschreven, maar zeker een aanrader.

Vier van de vijf ballen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.