Islamitische Universiteit Rotterdam: een nepuniversiteit?

Islamitische Universiteit Rotterdam: een nepuniversiteit?

Minister Jet Bussemaker wil de omstreden Islamitische Universiteit van Rotterdam (IUR) sluiten. De IUR, die niet officieel erkend wordt als universiteit, zou niet aan kwaliteitsnormen voldoen. Bussemaker wil dat de naam ‘universiteit’ beschermd wordt, zodat het makkelijker wordt om ‘nepuniversiteiten’ als de IUR aan te pakken. Univers sprak Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan Tilburg University, over de plannen van Bussemaker.

De Islamitische Universiteit van Rotterdam wil niet meer meewerken aan het kwaliteitsonderzoek van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), dat moet vaststellen of de universiteit aan kwaliteitseisen voldoet. Dat liet minister van Onderwijs Jet Bussemaker donderdag weten aan de Tweede Kamer. Bussemaker vindt dat de IUR zich niet als universiteit mag uitgeven, en kondigde donderdag aan dat zij dit middels een nieuwe wet wil verbieden.

Niet erkend

De Islamitische Universiteit van Rotterdam is geen officieel lid van VSNU, de vereniging van universiteiten, en wordt officieel niet erkend als universiteit. Toch kan de IUR zich een universiteit noemen, omdat dat niet verboden is. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil daarom een nieuwe wet waarin de naam ‘universiteit’ wordt beschermd.

Als het wetsvoorstel van Bussemaker wordt aangenomen, mogen niet-erkende universiteiten zich niet als zodanig uitgeven. In het voorstel is ook opgenomen dat onderwijsinstellingen een ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ moeten overbrengen aan studenten. Scholen die andersdenkenden discrimineren, kunnen op die manier gemakkelijker gesloten worden. Uitspraken van IUR-rector Ahmet Akgündüzvan vormen een belangrijke aanleiding voor het wetsvoorstel van Bussemaker. Akgündüzvan heeft vaak voor opschudding gezorgd door zijn discriminerende en haatdragende uitlatingen.

Vrijheid van onderwijs

Volgens professor Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht, kan de IUR niet zomaar gesloten worden. Ook niet als de wetgeving van Bussemaker er komt: “Er is vrijheid van onderwijs.”

Maar het is wel van belang dat onderwijsinstellingen niet misleidend zijn, zegt Zoontjens: “De Islamitische Universiteit mag onderwijs aanbieden, maar de eis is dan wel dat het duidelijk is voor studenten dat ze er geen geaccrediteerde bachelor of master kunnen behalen.”

Sluiten?

Over Bussemakers eis van ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ is Zoontjens sceptisch. “Ik vraag me af of een gebrek aan een dergelijk ‘besef’ voldoende grond is om een universiteit te sluiten”, zegt hij. Volgens Zoontjens zou bij verdenkingen van discriminatie of haatzaaierij een andere aanpak logischer zijn: “Je zou bijvoorbeeld over kunnen gaan tot strafrechtelijke vervolging, of het afnemen van de erkenning van een onderwijsinstelling. Dat ligt meer voor de hand dan volledige sluiting.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.