Studenten eisen tonnen vanwege studievertraging

Ongeveer 50 studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) stappen naar de rechter omdat ze studievertraging hebben opgelopen. De HAN wordt als schuldige aangewezen.

De gedupeerde studenten volgen de bachelor Medische Hulpverlening. Dit is een opleiding voor ambulancemedewerker, anesthesiemedewerker of medewerker op de spoedeisende hulp.

BIG-register

Voor hun verplichte stage hebben de studenten een registratie in het BIG-register nodig. Hierin worden erkende hulpverleners vastgelegd. Sta je niet in het register, mag je geen hulp verlenen. De studenten beweren dat de HAN veel te laat was met het aanvragen van deze registratie, waardoor ze geen stageplaats konden vinden en niet konden afstuderen.

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) eist nu 20.000 euro per student. Door de studievertraging maken de studenten meer kosten en kunnen ze pas later op zoek naar een baan. ‘Dit scheelt inkomen, maar verkort bijvoorbeeld ook de tijd om pensioen op te bouwen,’ zegt Gabriël van Rosmalen, bestuurslid van het LSR.

HAN van geen kwaad bewust

Volgens de opleiding zelf is de BIG-registratie er juist snel gekomen. De hogeschool beweert dat er pas een aanvraag naar de minister kon toen de eerste studenten waren afgestudeerd. ‘Een hogeschool kan geen registratie aanvragen, dat moet het werkveld doen. Een week nadat de eerste studenten een diploma kregen, was er een positief antwoord op de aanvraag binnen. Dus dat hebben we snel voor elkaar gekregen’, stelt adjunct- instituutsdirecteur Marijke Beckers van de HAN.

Toch spande eerder dit jaar een groep studenten van de bachelor Medische Hulpverlening in Utrecht al met succes een rechtszaak aan. De rechter vond toen dat de opleiding aansprakelijk was voor de opgelopen schade.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.