Minder topvrouwen bij het OBP

Wat hebben Liesbeth, Mirjam, Pien, Mylene, Noor, Roos, Jessica, Ineke, Nicole en Dominique gemeen? Het zijn allemaal vrouwen in het ondersteunend personeel van de universiteit die de laatste vier jaar verdwenen van hun leidinggevende posities.

Sterker nog: tijdens de reorganisatie BEST was 70% van de herplaatsers vrouw. Daarnaast verdwenen er veel vrouwen uit leidinggevende functies, ze werken nog wel op de universiteit, maar dan meer in een beleidsbaan. Langzaam maar zeker beginnen de contouren zich af te tekenen. Steeds meer managers zijn mannen met lange dienstverbanden bij de universiteit. De vrouwen verdwijnen op een enkeling na van de leidinggevende posities.

Op 8 maart jongstleden werd nog de Gender Unlimited conferentie gehouden. Daar beloofde de universiteit nog eens meer vrouwen aan topfuncties te helpen. Op onderstaande tabel kun je zien hoe de salaris/functiekloof  ( WP/OBP) de voorgaande jaren stevig stand hield. De bron is het jaarverslag waarin dit keurig bijgehouden werd. In het jaarverslag van 2015 staan deze confronterende cijfers opvallend genoeg niet meer genoemd. Het  CVB belooft in datzelfde jaarverslag wel een onderzoek naar de salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen op deze wonderschone campus. Vervolgens zouden maatregelen volgen om de salariskloof in 2017 voorgoed te hebben gedicht. Een mooi streven, maar de vraag is of er geen kapitaalvernietiging van vrouwelijke expertise plaatsvindt in de top van het OBP.

Aantal personeelsleden met een salaris vanaf schaal 13 WP en OBP

jaar vrouw man
2011 78 330
2012 81 326
2013 82 315
2014 82 305

Zeventig procent van de herplaatsers in de reorganisatie BEST is vrouw. Het doel van BEST was natuurlijk om de overhead terug te dringen, dus het is logisch dat een aantal directeuren en afdelingshoofden moest verdwijnen. Ook vrouwen natuurlijk, maar zeventig procent is wel erg uit balans. Toch is het een trend die al langer te zien is op de universiteit. Vrouwelijke leidinggevenden blijven kort, er is een hoog afbreukrisico.  Dat zal zeker in de toekomst nog veel impact hebben op het aantrekken van vrouwen. Intussen worden er nota’s geschreven en conferenties georganiseerd. Univers wilde graag weten hoeveel vrouwelijke leidinggevenden er nog over zijn in het ondersteunend personeel, maar dat wordt niet bijgehouden. Human Resources kan geen betrouwbare gegevens leveren, iemand in schaal 12 of hoger kan immers ook een hoge beleidsambtenaar zijn. De volgende rijtjes zeggen echter genoeg. Uit de salarisschalen blijkt ook dat er geen verbetering is in de inschaling van de vrouwen. Waren in 2011  vier van de tien mensen met een topsalaris bij het OBP vrouw, nu zijn het er nog maar twee van de acht. Van 40 naar 25 procent.Met de wetenschap gaat het waarschijnlijk goed komen. Er zijn genoeg sollicitanten op de Philip Eijlanderfuncties, zo laat de woordvoerder van het college ons weten. Maar met de vrouwelijke leidinggevenden binnen het OBP gaat het bergafwaarts. Er lijkt meer  nodig dan een beleidsstuk en wat praatclubjes.

We hebben alleen voornamen van de topvrouwen gebruikt, want Univers wil niet dat zij last ondervinden van dit stuk bij de rest van hun carrière.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.