Ig Nobelprijs voor onderzoek naar eerlijke leugenaars

Vannacht mocht UvA-onderzoeker Bruno Verschuere een Nobelprijs in ontvangst nemen. Niet dé Nobelprijs, maar een ludieke variant daarvan: de Ig Nobelprijs. Andere winnaars zijn een Brit die drie dagen als geit leefde in de Alpen, en een Egyptenaar die onderzocht of het dragen van wollen, katoenen en polyester onderbroekjes de seksdrive van ratten beïnvloedt.

De jaarlijkse Ig Nobelprijzen werden vannacht door “echte” Nobelprijswinnaars uitgereikt in een zaaltje van Harvard University. De Ig Nobelprijs is ironisch bedoeld, en ontleent zijn naam aan het Engelse “ignobel”, het tegenovergestelde van “nobel”. Met de Ig Nobelprijs worden opmerkelijke of bizarre onderzoeken bekroond, die mensen aan het lachen maken maar ook aan het denken zetten. De prijsuitreiking vond dit jaar voor de 26e keer plaats.

De Amsterdamse onderzoeker Bruno Verschuere sleepte een Ig Nobelprijs in de wacht voor zijn bijzondere leugenonderzoek. Verschuere, die universitair hoofddocent Forensische Psychologie is aan de UvA, vroeg meer dan duizend mensen tussen de 6 en 77 jaar  om eerlijk te zijn over hun lieggedrag. Hij ontdekte dat we tot de leeftijd van 25 jaar steeds beter worden in liegen, en het daarna juist steeds moeilijker voor ons wordt. Het onderzoek van Verschuere en zijn collega’s werd vorig jaar gepubliceerd in Acta Psychologica.

Een andere winnaar is de Brit Tom Thwaites, die drie dagen als geit leefde in de Zwitserse alpenweide. De ‘geitman’ ontwikkelde een speciaal exoskelet, waardoor hij zich precies als een geit kon voortbewegen. Hij schreef een boek over zijn tijd tussen de geiten. Met één geit zegt hij een bijzondere band opgebouwd te hebben.

Ook opvallend: hoewel de Nobelprijs in principe nooit postuum wordt uitgereikt, won de in 2007 overleden Egyptenaar Ahmed Shafik dit jaar een Ig Nobelprijs in de categorie biologie. Hij onderzocht de invloed van verschillende soorten textiel op de mannelijke seksdrive, door ratten verschillende broekjes aan te trekken. Ratten met polyester ondergoed probeerden vrouwtjes vaker te bestijgen, maar penetreerden wel minder. Dat resultaat levert de Egyptische arts nu, bijna tien jaar na zijn dood, een Ig Nobelprijs op.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.