Roostermakers kunnen het moeilijk bolwerken

De universitaire roostermakers hebben dit jaar de grootste moeite met het plaatsen van studenten in collegezalen. Loes Jongen, lid van personeelsfractie Onafhankelijken in de U-raad, bracht dit gisteren ter sprake in het vooroverleg Onderwijs & Onderzoek.

Colleges krijgen aan de ‘randen’ van de dag; of noodgedwongen in theater Black Box; grote tussenpozen tussen de cursussen; leskrijgen in te kleine zalen, zelfs gebruik moeten maken van de vensterbanken. Dat merken de studenten ervan. De roostermakers zien vaak geen andere optie en ondervinden bovendien zelf een te hoge werkdruk.

Een graadje erger

Zeker, aan het begin van elk nieuw collegejaar is het passen en meten met de grote hoeveelheid nieuwe studenten. “Maar dit jaar is het wel een graadje erger”, zo probeerde Jongen gisteren duidelijk te maken aan de rector. De roostermakers trokken bij haar aan de bel. De reorganisatie BEST snoepte de nodige uren bij ze weg, terwijl er meer van ze wordt gevraagd. Niet alleen moeten alle nieuwe studenten een plek krijgen, ook kregen ze nieuwe taken erbij. Ze doen nu ook de “Webroombooking”: zalen toewijzen voor bijvoorbeeld congressen, symposia en vergaderingen.

Uniforme jaarindeling en meer zalen

De roostermakers smeken dan ook om een ‘uniforme jaarindeling’ die het roosteren vergemakkelijkt ( iets wat al beloofd werd in het Tilburgs Onderwijs Profiel). En vooral hopen ze op meer zalen. Rector Emile Aarts gaf echter al te kennen op dit moment weinig soelaas te kunnen bieden. Over een paar jaar moet het nieuwe opleidingscentrum klaar zijn en dat voorspelt een zucht van verlichting. Tot die tijd is het behelpen: “Onze universiteit is te klein om recht van bestaan te hebben en moet groeien. Uitstel daarvan is geen optie. We moeten dus zoeken naar slimmere manieren om ermee om te gaan.” Een concreet voorstel had de rector echter niet voorhanden, wel benadrukte hij dat het probleem de aandacht heeft en dat eraan wordt gewerkt. Een uniform jaarrooster voor alle opleidingen is ook iets waar studenten op aansturen en lijkt een haalbare kaart voor volgend jaar.

Geld over

Tijdens de Commissie Financien één dag later zegt collegevoorzitter Koen Becking: “De reorganisatie BEST heeft er natuurlijk voor gezorgd dat de dienstverlening beter is, en we houden er ook geld aan over”. Dit lijkt moeilijk te rijmen met de problemen die de roostermakers ondervinden.  Uit de behandeling van de Management Rapportage (Marap) over het eerste half jaar van 2016 blijkt dat  het zuurbespaarde BEST-geld niet besteed wordt. De 58 FTE aan wetenschappelijk en onderwijspersoneel is er na een half jaar nog niet. En nog zuurder: de universiteit houdt geld over. Vooral de economische faculteit, want zij kunnen geen goed wetenschappelijk talent vinden, waardoor vacatures niet worden vervuld. “Dat is ook extra moeilijk omdat we ze moeten vinden in een sterk concurrerende markt. Zeker omdat je in Nederland moet voldoen aan de Wet Normering Topinkomens”, zuchtte Koen Becking.  Het werd geen harde discussie in de Commissie Financiën, alleen de Onafhankelijken concludeerden: “De reactie van Koen is te positief ingesteld: De reorganisatie BEST is niet alleen een financieel verhaal,” zegt Yvonne Alofs, “het gaat hier om de praktijk, en daar blijven we met een probleem zitten”.

UPDATE: 26-10-2016 Er is inmiddels één vacature opengesteld voor één extra roostermaker.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.