UvA-studenten maken brood van bierafval

Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maken brood van het restproduct van bier. ‘BrouwBrood’, wordt het genoemd. Het duurzame en gezonde brood wordt gemaakt in samenwerking met een brouwerij en bakkerij.

Dat praktisch onderwijs haar vruchten afwerpt, blijkt uit de totstandkoming van het idee. “Tijdens een opdracht voor het vak Wetenschap in de praktijk werkten we samen met een brouwerij. Zij zochten een oplossing voor de afvalstroom van het bierbrouwen. Op die manier ontstond het idee om er een brood van te bakken,” lieten de studenten weten aan Folia.

Hoe werkt het?

Het is geen eenvoudig proces om brood te bakken van bierbrouwafval. “De belangrijkste grondstoffen van bier zijn granen en water. Dit mengsel wordt omgezet in alcohol. Het restant dat hieruit overblijft, de bierbostel, zijn granen met minder suiker en meer eiwit en vezels. Het brood is hierdoor gezonder dan normaal brood, alleen door het proces zijn de gluten gedenatureerd, waardoor het moeilijker wordt er een stevig brood van te bakken. Daarom hebben we samenwerking gezocht met Hartog’s Volkoren. Met hun vakkennis is het wel gelukt.”

Uniek brood

“Behalve dat dit brood bijdraagt aan de circulaire economie en duurzaam is, smaakt het ook nog eens lekker,” vervolgen de studenten. “Het heeft meer structuur dan normaal brood en een heel eigen smaak, die ook nog eens kan variëren door de biersoort waarvan de bostel komt.”

Voor de liefhebbers: het brood wordt al verkocht in het proeflokaal van Oedipus, in de bakkerij van Hartog’s Volkoren en bij Lokaal de Pijp. BrouwBrood in combinatie met wat olijfolie en zeezout schijnt erg lekker te zijn. Een glas bier erbij, en jouw maaltijd is compleet.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.