Hoogopgeleide vluchteling komt moeilijk aan baan

Hoogopgeleide vluchtelingen komen ondanks hun opleiding moeilijk aan een vaste baan. Dit blijkt uit een peiling van de Stichting voor Vluchteling-studenten (UAF). Zij stellen dat dit de integratie van vluchtelingen in de weg staat.

De UAF hield onder 90 van haar leden die de afgelopen twee jaar afgestudeerd waren een peiling. Hieruit bleek dat het merendeel van hen wel werk had binnen een jaar. Hierbij gaat het vaak alleen om tijdelijke contracten of stages.

Van de hoogopgeleide vluchtelingen komt een groot deel uit Syrië. Wanneer zij in Nederland komen moeten ze een verkort opleidingstraject volgen om aan te tonen dat hun opleiding aan de Nederlandse standaarden voldoet. Als dit met succes wordt afgerond mogen ze ook in Nederland  aan de slag, maar dat blijkt dus weinig te gebeuren. Als er niets verandert, blijft dit probleem volgens het UAF groeien. Het aantal Syrische vluchtelingen met doorgaans een goede opleiding neemt komend jaar namelijk toe.

Oorzaken

De directeur van het UAF, Mardjan Seighali, ziet verschillende oorzaken voor het probleem. Vluchtelingen hebben door hun reis naar het westen vaak een groot gat in hun CV. Ook stelt Seighali dat een goed netwerk van belang is in de zoektocht naar een baan. Daarin leggen de vluchtelingen het af tegen de autochtone student.

Tot slot is er de taalbarrière. Hoewel hoogopgeleiden de taal doorgaans snel leren, is de beheersing van de Nederlandse taal bij de door hun gezochte banen meer van belang dan bij werk waar geen opleiding voor nodig is. Om de hoogopgeleide vluchtelingen een grotere kans van slagen te geven, wil de UAF een buddy-systeem in het leven roepen. Hierbij kunnen Nederlandse studenten hun helpen en hun baanperspectieven vergroten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.