Kortingskaart NS biedt geen korting meer

Lange treinritten die in de spits beginnen, zijn een stuk goedkoper als je tussentijds in en uitcheckt. Met een kortingskaart krijg je dan voor het vervolg van je reis 40 procent korting. Tenminste, tot de NS onaangekondigd zijn reisprincipe aanpaste. Het regent klachten.

NS-reizigers met kortingskaarten voor reizen in de daluren kunnen op lange trajecten in veel gevallen niet meer rekenen op korting. Zelfs als ze het grootste gedeelte van hun reis buiten de spits afleggen, schrijft de Volkskrant. Reizigers die vertrokken in de spits, konden door op tussenstations in en uit te checken alsnog met korting reizen. Sinds 1 september kan dat niet meer. Het moment waarop iemand voor het eerst incheckt bepaalt of er met korting gereisd wordt of niet.

Waarom de NS dit doet? Omdat er twaalf stations zijn waar reizigers van vervoerder moeten overstappen. Daardoor moesten ze soms voor het vervolg van hun reis het volle tarief betalen, terwijl ze de reis in de daluren waren begonnen. Zij hebben baat bij de nieuwe regel.

Voor de grote meerderheid die nu benadeeld wordt, heeft de NS twee oplossingen. De eerste is een tweede OV-chipkaart aanschaffen (kost 7,50 euro). Zo kan je de ene kaart gebruiken voor reizen in de spits en de andere kaart (met korting) voor reizen in daluren. Vergeet niet uit te checken, anders betaal je dubbel. De tweede oplossing is vooraf een e-ticket kopen voor het trajectdeel dat je in de spits rijdt.

Het systeem omzeilen? Dat kan ook. Een servicemedewerkster van de NS geeft advies: “Op een overstapstation waar ook een andere vervoerder rijdt, eerst uitchecken bij de NS. Dan in- én uitchecken bij die andere vervoerder. Twee minuten wachten en dan weer inchecken bij de NS. Plots kan de rit wél met korting worden voortgezet. Alleen rendabel voor langere reizen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.