Jägers positief over ‘showproces’ tegen Monsanto

De beruchte zaadveredelaar en landbouwgif-producent Monsanto staat dit weekend terecht in Den Haag. Voor misdaden tegen de natuur en menselijkheid. Vrezen voor een straf doen ze niet. Het ‘Monsanto-tribunaal’ is namelijk een schijnproces zonder rechtsgeldigheid. Nicola Jägers, hoogleraar internationale mensenrechten en werkzaam aan Tilburg University, vindt het een goede zaak.

Monsanto wordt door het tribunaal verantwoordelijk gesteld voor mensenrechtenschendingen op het gebied van gezondheid, voedsel en milieu. Er bestaat geen twijfel dat het bedrijf, dat beoordeeld wordt door een internationaal gezelschap van gepensioneerde rechters, op alle punten schuldig bevonden wordt.

Het tribunaal

Het tribunaal is opgezet door een internationale coalitie van ‘groene’ bedrijven en organisaties. Deze zijn fel gekant tegen de genetische modificatie van voedselgewassen, het in hun ogen overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen en de agressieve manier waarop Monsanto zaken doet. Het omstreden bedrijf werd uitgenodigd om zijn eigen verdediging te voeren, maar heeft dit afgeslagen. Het tribunaal ziet dit als bevestiging van de beschuldigingen.

Monsanto is het hier niet mee eens. Brandon Mitchener, woordvoerder van het bedrijf, spreekt van een pr-stunt. “De organisatie zoekt geen dialoog, maar fungeert als inquisitie. En deze heeft nog nooit iemand onschuldig bevonden.” Hij zegt verder dat het tribunaal wordt gefinancierd door bedrijven in de organische voedingsindustrie, de concurrenten van Monsanto. “De uitslag staat al vast.”

“Het recht schiet vaak tekort in de strijd tegen grote multinationals”

Jägers schaart zich achter het tribunaal. Ze zegt te begrijpen dat Monsanto moeilijk doet over de financiering vanuit de concurrerende industrie, maar vindt het een zwaktebod dat ze niet op de inhoudelijke kritiek reageren.

Aandacht

Een tribunaal zonder juridische consequenties is de enige manier om bedrijven als Monsanto met hun daden te confronteren, zegt Corinne Lepage, oud-minister van Milieu in Frankrijk. “Dat bedrijf heeft zo’n grote juridische afdeling dat het voor individuele slachtoffers bijna onmogelijk is om voor een nationale rechtbank te winnen. Het tribunaal is daarom vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de noodzaak van een dergelijk hof.”

Jägers sluit zich aan bij Lepage en voegt toe dat het recht vaak tekort schiet in de strijd tegen grote multinationals. Zij beschikken over veel diepere zakken dan de slachtoffers. Op deze manier wordt er toch aandacht aan besteed.

Het tribunaal hoeft volgens Jägers niet te rekenen op verandering van het internationale recht. “Ik denk dan eerder aan zachtere regels – die desondanks harde effecten kunnen hebben.” Ze noemt het dreigende EU-verbod op Monsanto’s bestrijdingsmiddel Roundup als voorbeeld. “Een tribunaal kan gebruikt worden als pressiemiddel voor het bereiken van zo’n verbod.”

Meer weten? Lees dan het uitgebreide artikel met Nicola Jägers in De Volkskrant.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.