Psychologenvereniging VAPT niet stuk te krijgen

De Vereniging voor Afgestudeerde Psychologen Tilburg (VAPT) bestaat dertig jaar en viert dat. Univers sprak met Sjaak Wijnen, man van het eerste uur. Wat is het recept voor een lange levensduur van een alumnivereniging?

Toen de vereniging in ’86 werd opgericht, was Wijnen erbij. En hij bleef. Toetreden tot het bestuur deed hij niet, al werd hij wel gevraagd. Vijf jaar terug veranderde dat. De belangen van de VAPT werden behartigd door de studievereniging psychologie Complex, en die wilde de boel opheffen. Er werd een vergadering belegd. “Daar ben ik als enige VAPT-lid naartoe gegaan,” zegt Wijnen. Hij bepleitte dat het voorbarig was de vereniging op te heffen. “Misschien, zei ik, kan ik eens een rondje bellen, om te kijken of er animo is. Twee weken later hadden we een bestuur.”

Wijnen redde de vereniging van de ondergang. Hoe het zover heeft kunnen komen? “De VAPT is altijd een vreemde eend in de bijt geweest, wij zijn niet zo formeel. Soms waren er heel ambitieuze besturen die grote lezingendagen organiseerden en soms was er bijna niks.” En de VAPT is geen hechte club, zegt Wijnen. Drie á vier keer paar jaar wordt er een lezing georganiseerd met aansluitend een borrel, maar verder zien de leden elkaar niet. “Toen we contributie hieven, waren er veel leden die 35 gulden per jaar betaalden. Daar hoorde je nooit iets van. Ook niet als je een jaar niets organiseerde. Het leek wel alsof ze niets in de gaten hadden.”Op het hoogtepunt telde de vereniging zo’n 600 leden, nu schat Wijnen het op 250 á 300. Leden vallen weg omdat hun e-mailadressen veranderen en ze daardoor niet meer bereikbaar zijn. Ook komen er weinig nieuwe leden bij. In het verleden kregen studenten van de faculteit na het afstuderen een flyer mee om lid te worden. “Maar dat is verwaterd. Laatst hoorde ik van iemand dat hij niet eens wist wat de VAPT is.” Wel heeft de vereniging veel aan sociale media, zegt Wijnen. Vroeger deden ze een belrondje om mensen naar lezingen te trekken, nu gaat dat haast als vanzelf.

Sloten geld

Tegenwoordig worden leden bij lezingen om een kleine bijdrage gevraagd, vroeger betaalden ze jaarlijks contributie. “Het geld kwam met sloten binnen. Daardoor had de VAPT veel geld in kas. Dat was een probleem, want wat moet je daar mee doen?” Natuurlijk, er kan groots gedacht worden. Maar dat past niet bij de vereniging, legt Wijnen uit. “Ik heb altijd het adagium aangehouden dat je beter kabbelend kunt voortbestaan dan dat je al te ambitieus van start gaat, want dan houd je het niet lang vol. Nu organiseren we om de paar maanden een lezing, dat is al heel wat.” Bovendien heeft de vereniging niet veel geld nodig. Bij lezingen moet je de catering verzorgen, maar dan heb je het wel ongeveer gehad.

Je kunt beter kabbelend voortbestaan dan al te ambitieus zijn

Mengt de vereniging zich in actuele discussies? De psychologie staat nogal onder kritiek. Na de fraudezaak Stapel ligt nu de betrouwbaarheid van het onderzoek onder vuur. Ook liggen verschillende invloedrijke stromingen zoals de psychoanalyse onder vuur. VAPT stemt de lezingen af op wat er speelt bij de verschillende psychologieopleidingen, maar neemt zelf geen inhoudelijk standpunt in. “Het maakt ons niets uit of je Freudiaan bent.”

Lid worden

VAPT is dus een vereniging die geregeld iets inhoudelijks organiseert, waar je kosteloos lid kan worden en zonder gezeik. Maar ook weinig gezelligheid. Waarom je lid moet worden? “Om te netwerken. Psychologen worden nu vaak voor de WW opgeleid. Bij lezingen kom je mensen tegen uit de praktijk, uit het onderwijs en onderzoek. Of iemand die een boek heeft geschreven.”Zaterdag 12 november viert de vereniging haar 30-jarig bestaan in het Dante-gebouw. Aanmelden voor de dag en verschillende lezingen kan hier. Studenten krijgen korting.Het lidmaatschap zorgt voor mooie momenten, vertelt Wijnen. Zo kwam hij tijdens het vorige lustrum mensen tegen uit alle hoeken en gaten van de psychologie, en zelfs een professor die college gaf in de jaren zeventig, toen hijzelf studeerde. Ook heeft Wijnen goede herinneringen aan lezingen van pas-afgestudeerden die vertelden over hun praktijkervaringen. Jammer alleen dat het verenigingsblad (de MAP) jaren terug is opgeheven. “Dat werd periodiek uitgegeven, was redelijk professioneel en gaf toch wat meer structuur aan de vereniging.”

Sjaak Wijnen, secretaris van de VAPT, werkte van 1981 tot 1986 als onderzoeker aan de Tilburgse universiteit. Daarna is hij in de ICT gaan werken. Sinds 2008 schrijft hij aan een proefschrift over ICT-systemen in de zorg. Hij gaat stoppen met zijn bestuurswerk: “Toen het nodig was, wilde ik graag meehelpen. Nu draait het zo goed dat mijn hulp niet nodig is.”

De VAPT is 26 november 1986 opgericht. Ze heeft als doel afgestudeerde Tilburgse psychologen op de hoogte te houden van ontwikkelingen in het vakgebied. En is nadrukkelijk bedoeld als gemeenschap, om het contact met elkaar en de universiteit te behouden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.