Peter Achterberg over de Zwarte Piet discussie

Volgens de Telegraaf vindt 76% van de Nederlandse bevolking de discussie over Zwarte Piet een aanval op de Nederlandse cultuur. Waarom gaat er zoveel emotie gepaard met de discussie? Peter Achterberg, hoogleraar Sociologie aan Tilburg University, verklaart.

De discussie maakt veel los in mensen. Volgens Achterberg hebben veel Nederlanders Zwarte Piet altijd als iets onveranderbaars gezien. Het is er altijd geweest, heeft altijd een bepaald uiterlijk gehad. Een traditie die diep verankerd zit in de Nederlandse cultuur. “Als je daar écht in gelooft, hoeft de discussie niet plaats te vinden,” zegt hij.

Cultuur

Maar waar gaat het écht over? Achterberg spreekt van een discussie over cultuur. Onderwerp is bijzaak. Het belangrijkste is dat onze cultuur niet kan veranderen. Het is de manier van hoe wij ons dagelijks voelen. Hoe we handelen en wat we denken. Als mensen met een andere cultuur naar Nederland komen, zien we die cultuur als minderontwikkeld. Als dat de Nederlandse cultuur mogelijk aantast, moeten ze maar opzouten, zegt Achterberg. “Als je gelooft dat cultuur niet veranderbaar is, verwerp je alles wat suggereert dat het kan veranderen, dat het kneedbaar is.”

De groep die voor het veranderen Zwarte Piet is, interpreteert onze cultuur anders. Het wordt als menselijk product beschouwd, beweert de hoogleraar. “Ze zien cultuur als resultaat van wat veel mensen vinden. Dit kan veranderen. Als iemand dan roept: “Zwarte Piet is racistisch,” dan denken zij: “Oke, zit wat in, passen we aan.” Het is een meer relativistisch standpunt.”

Als je gelooft dat cultuur niet veranderbaar is, verwerp je alles wat suggereert dat het kan veranderen.

Achterberg sluit niet uit dat over 20 jaar niemand meer met de discussie bezig is. Het culture conflict dat eronder steekt, ziet hij nooit veranderen.

Standpunt Tilburg University

Tilburg University heeft nog geen standpunt ingenomen. Achterberg vindt het moeilijk om advies te geven. “In Volendam, waar veel PVV-stemmers wonen, moet je van Zwarte Piet afblijven, in de Amsterdamse grachtengordel, waar allemaal hipsters en quinoa vretende gasten wonen, is kiezen voor een gitzwarte piet een problematische keuze. Op de universiteit zitten veel linksgeoriënteerde mensen met relativistische standpunten. Die zullen dus niet zo blij zijn met zwarte pieten, maar er zijn ook voorstanders.”

De universiteit moet zich erbij neerleggen dat ze het nooit goed kunnen doen. Zodra je je mengt, komt er gezeik, besluit Achterberg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.