Wie zag Trump aankomen?

Het Hartslagcafé ging gisteravond over de Amerikaanse verkiezingen: net als de peilingen gingen de Amerika-kenners nog uit van winst voor Hillary Clinton. Maar dat de nationale onvrede in Amerika vroeg of laat de overhand zou krijgen, werd al een beetje voorspeld.

Het Academic Forum, dat het Hartslagcafé in Tilburg organiseert, wist onder meer journalist Paul Brill en de historicus James Kennedy, geboren Amerikaan en decaan van University College Utrecht, te strikken als expert. De Paradox was dan ook afgeladen met mensen die meer te weten wilden komen over de verkiezingen en over de gevolgen van de uitslag. Compleet met Amerikaanse vlaggetjes en live CNN op tv. Kennedy stelde de toehoorders, die duidelijk op de hand van de democraten waren, gerust: Clinton zou ongetwijfeld winnen.

Wel waarschuwden de sprekers voor de grote problemen in de Amerikaanse democratie: ook al won Trump niet, de onvrede over het establishment wordt breed gedeeld, waarschuwde Kennedy met zijn historische analyse. In de jaren ’60 werd de Democratische partij een partij van redelijke liberalen. Racisme moest worden uitgebannen en er kwam ruimte voor vrouwenemancipatie. Gevolg hiervan  was wel dat met name boeren en zakenmensen uit het midden van het land in de jaren ’70 overliepen naar de Republikeinen. Ze voelden zich meer aangesproken door Ronald Reagan, want ze geloofden niet meer erin dat de overheid iets voor elkaar kon krijgen. Ze wilden een kleine overheid en de nieuwe moraliteit van samenwonen en seksualiteit sprak niet aan. De geschiedenis lijkt zich hier te herhalen.

Luc Jeurissen sprak over de ‘Red State Paradox’: hoe kan het dat de bewoners van conservatieve staten vaak gebukt gaan onder vervuiling door industrie en slechte woningen, maar geen inmenging van de staat dulden en de overheid zelfs de schuld geven van deze problemen? Het lijkt alles te maken te hebben met het gevoel van laag opgeleide blanken gemarginaliseerd te worden, wat ze ontvankelijk maakt voor ‘de boodschap van ressentiment, afkeer van elites en haat’.

Paul Brill sprak over het buitenlandbeleid dat te verwachten valt van de twee presidentskandidaten. Clinton zou meer continuering van huidig beleid betekenen. Trump daarentegen heeft het niet op handelsverdragen, maar eerder willen dealen met sterke leiders. Dat de volgende ochtend zou blijken dat Donald Trump het Witte Huis daadwerkelijk zal betreden, leek niemand op dat moment nog echt te kunnen geloven.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.