Keuzegids uit: vijf bachelor-opleidingen UvT in top van Nederland, maar hoe top is ‘top’?

Keuzegids uit: vijf bachelor-opleidingen UvT in top van Nederland, maar hoe top is ‘top’?

Universiteitsbesturen in het hele land houden hun hart weer eens vast, want de beroemde, de bevreesde, zeg maar de beruchte Keuzegids is weer uit. Vernietigende oordelen en positieve noten voor iedere universiteit, de Tilburgse incluis. Die rept al over vijf bachelor-opleidingen die de beste zijn van Nederland, maar vergeet daarbij de nodige context te geven.

Laten we eerst eens even kijken naar het algemene oordeel van de Keuzegids voor de Tilburgse universiteit. Daarop scoort de school 63 punten, een punt lager dan vorig jaar, maar nog steeds bijna 2,5 punt boven het landelijk gemiddelde van 61.6. Ter vergelijking: de allerbeste universiteit is volgens de Keuzegids die in Wageningen met 74,5 punten.

Bachelors

Zoomen we in op de individuele bachelor-opleidingen, dan heeft de UvT gelijk als ze zeggen dat er vijf in Nederland tot de top behoren (het persbercht kopt zelfs met dé top), maar dat is allemaal relatief. Zo wordt Liberal Arts weliswaar beoordeeld met 88 punten, maar diezelfde score behaalt de RUG en de UM. Den Haag topt de lijst met het interdisciplinaire programma Global Challenges met 90 punten. De Tilburgse opleiding Economics staat met 82 punten gelijk aan Wageningen en samen eenzaam aan de top, met op afstand de brede opleiding economie, waar het nog zou schorten aan wetenschappelijke vorming.

De overige drie bachelor-opleidingen die tot de top behoren, scoren daarentegen matig in een veld waar de concurrentie ook steken laat vallen. Met 58 punten staat Communicatie- en Informatiewetenschappen bovenaan een lijst die voor de rest net zulke magere punten laat zien. Betere scores zien we bij IBA (70) en Global Law (62), maar ook daar zijn de verschillen met de andere opleidingen minimaal.

Onvoldoendes

Onvoldoendes zijn er net zo goed gescoord op de UvT: Rechtsgeleerdheid haalt een 52, Bestuurskunde 54 en met evenveel punten bungelt Sociologie onderaan de lijst. Opvallend is dat bij die opleidingen er slecht wordt gescoord op faciliteiten, vooral bij de faculteit die in P zat, terwijl de toppers (in K)  met ‘goed’ werden beoordeeld.

Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk tellen maar twee dingen natuurlijk: de arbeidskans en het startsalaris. Geen verrassingen daar: iemand die is afgestudeerd binnen de Kunst- en Cultuurstudies heeft 41% kans op een baan op niveau en verdient gemiddeld 1670,- bruto per maand. Wie slim is, switcht snel naar Tandheelkunde waar je baangarantie 100% is en een startsalaris 5330,- bruto bedraagt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.