Wet DBA slecht voor ZZP

Bang voor boetes en naheffingen, weren bedrijven en instellingen zelfstandigen. Veertigduizend ZZP’ers zitten zonder werk omdat opdrachtgevers een zelfstandigenstop hebben ingelast uit angst voor boetes en naheffingen.

De nieuwe wet DBA moest zelfstandigen beschermen tegen schijnconstructies van werknemers en werkgevers. Maar nu wijzen grote bedrijven ZZP’ers massaal de deur of bouwen een bureaucratische muur uit angst voor boetes en naheffingen.

Zelfstandigen zonder personeel zijn niet altijd zelfstandig. Soms werken ze zoveel voor één opdrachtgever, dat eigenlijk sprake is van verkapte loondienst. De zelfstandigen strijken hogere uurtarieven op en de werkgever hoeft geen sociale premies af te dragen. Een win-win situatie, maar niet voor de overheid. Die loopt veel geld mis. Met de invoering van de nieuwe zelfstandigenwet (de wet-DBA) wil de overheid schijnzelfstandigheid tegengaan.

Voortaan kunnen zelfstandigen en hun opdrachtgevers modelcontracten gebruiken. Dat is geen verplichting, het mag in twijfelgevallen. In de praktijk wordt er massaal gebruik gemaakt van de modelcontracten, want alleen dan belooft de Belastingdienst dat er geen naheffingen en boetes zullen volgen. Werkgevers zijn liever zeker van hun zaak, dan mogelijk de klos. UvT-arbeidseconoom Ronald Dekker in de Volkskrant: “Werkgevers zijn zich helemaal de tandjes geschrokken omdat ze boetes vrezen van de belastingdienst. In feite werkt de wet wel, want werkgevers voelen aan hun water dat de Belastingdienst  bij veel ZZP-ers zal zeggen: dit zijn eigenlijk verkapte werknemers.”

Soms proberen bedrijven de wet te omzeilen via een payrollbedrijf of detacheringsbureau, wat dan weer niet de bedoeling van de wet is.

Update 21.11.2016: de wet is wegens alle kritiek uitgesteld tot 2018. Voorlopig hoeft niemand te vrezen voor boetes van de Belastingdienst.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.