Tilburgse student verkiesbaar als Kamerlid voor het CDA

Tilburgse student verkiesbaar als Kamerlid voor het CDA

Jeroen Bruijns studeert Public Governance aan Tilburg University. Maar het zou zomaar kunnen dat hij binnenkort de campus verruilt voor het Haagse Binnenhof. De 27-jarige masterstudent staat namelijk op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. “Ik wil me hardmaken voor een beter Nederland.”

Wie in maart naar de stembus gaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, kan stemmen op masterstudent Jeroen Bruijns uit Bavel. Hij kreeg onlangs – precies op zijn zevenentwintigste verjaardag – te horen dat hij door het CDA is voorgedragen als kandidaat-Kamerlid in de regio West- en Midden-Brabant. Het begin van een glansrijke carrière in de Haagse politiek? Dat weet Bruijns zo net nog niet. “Of ik uiteindelijk carrièrepoliticus word, weet ik niet. Dat kun je denk ik niet plannen. Maar wat ik wel weet, is dat ik van waarde wil zijn voor andere mensen”, zegt hij. “Of dat nou in Den Haag is, in Brussel, of ergens anders.”

Gescout

Bruijns werd als eerstejaarsstudent Verkeerskunde aan de NHTV opgemerkt door CDA-prominent Ger Koopmans. Hij werd daarna op jonge leeftijd gescout als politiek talent. “Soms komen dingen gewoon op je pad”, zegt hij: “Ik had een grote mond, toonde betrokkenheid en ik was een goede debater. Ik bemoeide me altijd al tegen zaken aan in het dorp. En dan ziet iemand iets in je, en gaan dingen plotseling rollen. Je loopt een dagje mee, doet een stage, en van het een komt het ander.”

“Ik vond de degelijkheid van Balkenende heel interessant”

Inmiddels is Bruijns al negen jaar actief bij het CDA. En eigenlijk was hij voor die tijd ook al CDA-er, zegt hij: “Ten tijde van Pim Fortuyn vond ik de degelijkheid van Balkenende al heel interessant. Niet lullen maar poetsen. Dat zei Fortuyn ook, maar die had de oplossingen niet. Het CDA bleek toen eigenlijk perfect bij mij te passen. Misschien is dat ook wel een reden dat ik zo ver ben doorgerold.”

Bruijns is behoorlijk actief binnen zijn partij. Hij heeft in het Dagelijks Bestuur van CDJA Nederland gezeten, was oprichter van de Bredase Jongerenraad, geeft debattrainingen aan scholieren en is sinds 2014 CDA-raadslid in de gemeenteraad van Breda. Tegelijkertijd heeft hij twee bachelorstudies afgerond en is hij begonnen aan de master Public Governance. “Maar ik drink ook graag een biertje”, voegt hij er lachend aan toe.

16.000 stemmen

De komende tijd krijgt Bruijns het nog een stuk drukker, want er moet campagne gevoerd worden. “Nu ik op de kandidatenlijst sta, vind ik dat ik er ook voor moet gaan.” Bruijns gaat op allerlei manieren campagnevoeren, maar, zo zegt hij, wél op inhoud. “Het moet geen populariteitswedstrijd zijn. Ik ga mensen ook niet naar de mond praten om stemmen te winnen.” Het zou best eens kunnen dat Bruijns binnenkort de Tilburgse campus verruilt voor het Haagse Binnenhof: “Ik heb 16.000 voorkeurstemmen nodig om Kamerlid te worden. Dat is veel, maar het kan.”

“Als Kamerlid kun je écht het verschil maken”

Bruijns heeft al een tijdje in de Tweede Kamer gewerkt, als medewerker van de Brabantse CDA Kamerleden: “Ik heb de schaduwzijde gezien. Kamerleden moeten ontzettend hard werken. Het werk is aan de ene kant heel dankbaar, maar kan soms ook heel ondankbaar zijn. Maar het is wel het hoogste ambt dat je mag vervullen. Op die plek kun je echt het verschil maken, en dat zie ik als een enorm voorrecht.”

Zijn studie Public Governance wil Bruijns hoe dan ook afronden. “Dat vind ik belangrijk. Als ik ergens aan begin, dan wil het afmaken,” zegt hij. Dat brengt hem op één van zijn belangrijkste speerpunten: flexibilisering van het hoger onderwijs. “Voor mij zou het makkelijker zijn om mijn studie af te ronden als ik zou kunnen betalen per vak of per studiepunt. En ik weet dat dat ook voor heel veel andere studenten geldt. De meeste studenten doen wel iets naast hun studie, ik ben zelf behalve politicus ook barman, badmeester en vakkenvuller geweest. Je moet toch op de een of andere manier rondkomen als student. Daarom is flexibilisering zo belangrijk.”

Jonge politicus

Als jonge politicus ziet Bruijns kans om op te komen voor de belangen van jongeren. Zo verzet hij zich tegen de afschaffing van de basisbeurs en tegen het verhoogd collegegeld voor een tweede master. Hij pleit vóór een flexwet die starters en jonge werkenden meer kans op de arbeidsmarkt biedt, en hij wil betaalbare koopwoningen voor starters.

“Ik zou een verbinding willen slaan tussen grote Haagse thema’s en wat hier in de regio speelt”

Jongeren vormen een belangrijk deel van het Nederlandse electoraat, zegt Bruijns, maar ze zijn ondervertegenwoordigd in de landelijke politiek. “Ik ben niet de enige jonge kandidaat die op de lijst staat”, zegt hij. “Dat is positief. Wij kunnen nú meebeslissen over beleid dat ons ook raakt. Omdat we zelf ook nog studenten of starters zijn, voelen we de gevolgen van onze eigen beslissingen. Dat is goed, daarom zijn er juist meer jonge politici nodig.”

Daarnaast zou Bruijns zich op landelijk niveau willen inzetten voor Brabant. “De regio wordt in de landelijke politiek nog wel eens vergeten”, zegt hij. “Ik zou een verbinding willen slaan tussen grote Haagse thema’s en wat hier in de regio speelt.”

Verbinder

Als politicus typeert Bruijns zichzelf als een ‘verbinder’. “Ik ben een verbinder, een netwerker. Ik geloof dat we de dingen samen moeten doen. Daar ligt onze kracht”, zegt hij. “We leven te veel in onze eigen Facebook-bubbel. Dat is mijn appèl aan iedereen: stap uit die bubbel, sta open voor elkaar. We moeten op weg naar een beter Nederland, en de enige manier om dat te doen is samen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.