Leugentje om bestwil voor gratis SOA-test

Het is weer eens zover, je bent met een drankje teveel op met een vreemdeling het bed ingedoken. De volgende ochtend spookt de seksuele voorlichting, die je reeds op twaalfjarige leeftijd op school kreeg, door je hoofd. Met gruwelijke afbeeldingen van de meest afschuwelijk vervormde genitaliën in je achterhoofd, bel je de GGD voor een afspraak. Maar wat nu als je niet in aanmerking komt voor een gratis SOA-test? Wanneer blijkt dat een leugentje om bestwil tot wel 200 euro aan kosten kan schelen, is de keuze voor veel jongeren snel gemaakt.

Sinds 2015 zijn de regels voor het krijgen van een gratis SOA-test aanzienlijk aangescherpt. Zo komen enkel jongeren onder de 25 en mensen met een verhoogd risico op een SOA (zoals prostituees) in aanmerking voor een gratis SOA-test. Maar, gezien de volledige anonimiteit die de GGD hanteert rondom SOA-testen, is het met een leugentje over je leeftijd of je seksuele historie makkelijk wegkomen.

Weggestuurd word je namelijk bijna nooit. “Als iemand eenmaal op het spreekuur terecht is gekomen, terwijl die eigenlijk niet in aanmerking komt, willen we als professionals eigenlijk liever helpen dan wegsturen”, zegt GGD Zeeland tegen de NOS. “Voor mensen zorgen is toch ons werk.” En dat terwijl de meeste GGD’s in Nederland de leugens vaak wél doorhebben. Niet alleen de soms opvallend lage vindpercentages geven dit prijs, maar de ‘fraudeurs’ zelf biechten het, eenmaal op het spreekuur, ook vaak op.

Klik hier voor meer informatie over SOA-testen of voor het maken van een afspraak bij GGD.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.