Vluchtelingen slachtoffer van mensenhandel

Het gebeurt onder onze neus, zonder dat we het doorhebben. Conny Rijken, hoogleraar Human Trafficking and Globalization aan Tilburg University, ziet dat mensenhandel intrede maakt in onze maatschappij.

Mensenhandel is niet alleen een probleem van wereldsteden, het gebeurt overal. “Dat is moeilijk om op te sporen. Het vindt plaats in de keuken van een restaurant, in de vorm van thuisprostitutie of in de nachtelijke uren,” schetst Rijken.

Tijdens de migratieroute is er een groot risico voor vluchtelingen en migranten om slachtoffer te worden van mensenhandel. Ze gaan vaak een lening aan die niet afbetaald kan worden of komen in geldproblemen, omdat mensensmokkelaars exorbitant hoge bedragen vragen, zegt de hoogleraar. “Het begint als mensensmokkel, maar ontaardt in mensenhandel door dwang en uitbuiting.”

Duivels dilemma

Veel vluchtelingen staan voor een duivels dilemma. Als zij oorlogsgeweld ontvluchten en zonder financiële middelen in een ander land belanden, zijn ze genoodzaakt genoegen te nemen met onderbetaling, lange werkdagen of arbeid tegen kost en inwoning. Rijken vreest ook voor de penibele situatie van vrouwen, waar zij gedwongen worden tot seksuele dienstverlening en een huwelijk. “Ze kunnen onmogelijk in levensonderhoud voorzien, dus moeten ze ingaan op deze voorstellen.”

Illegaal werk

Een probleem is dat veel vluchtelingen onder de radar leven. Ze zijn hier illegaal en melden zich niet. In de steden zoeken ze naar kansen, wat leidt tot illegaal werk. En dat aanbod is overal. Rijken spreekt zelfs van een parallelle economie die is ontstaan. “Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een huishoudhulp of keukenpersoneel dat onder erbarmelijke omstandigheden werkt en een marginaal inkomen ontvangt.”

Bewustwording

Bewustwording is op dit moment het belangrijkste, vindt Conny Rijken. “We moeten stoppen met het normaal vinden dat niet-Nederlandse werknemers langer doorwerken. Met het accepteren dat deze arbeiders, legaal of niet, minder betaald krijgen dan Nederlanders.”

We leggen vluchtelingen en migranten tegen een andere meetlat dan Nederlanders, vervolgt ze. “We moeten ons bewust worden van de inherentie discriminatie die daaronder ligt. Daarom is de tentoonstelling ‘open je ogen’ naar de campus gehaald. Het algemene beeld dat het hier niet gebeurt, moet veranderen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.