Internationale student melkkoe voor Nederland

De internationale student levert de Nederlandse schatkist veel geld op. Nieuwe cijfers van het CBS wijzen uit dat internationale studenten die hier aan het werk gaan 1.57 miljoen euro aan belastinginkomsten in het laatje brengen.

Tot die som komt EP-Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen studeren circa 75.000 internationale studenten van 161 verschillende nationaliteiten. Zeker een kwart daarvan gaat niet meer weg uit Nederland tijdens het werkzame leven. Vooral studenten van de studierichtingen Techniek, Gezondheid en Natuur blijven. De verklaring is simpel: zij hebben de grootste baankans.

De blijvers zijn volgens EP-Nuffic goed voor een extra 1.57 miljoen euro aan belastinginkomsten, maar ook de studenten die teruggaan dragen bij aan de economie. Ze functioneren vaak als ambassadeur voor Nederland. Hoeveel dit precies opbrengt is alleen moeilijk te berekenen.

Tot slot nog een opvallend feitje uit de studie: de meeste ‘blijvers’ komen uit de buurlanden Duitsland en België en de landen Polen, China en Indonesië. Studenten uit Afrika gaan meestal terug, wat het aldus EP-Nuffic onaannemelijk maakt dat ze zouden zorgen voor een ‘braindrain’ in hun land van herkomst.

De belangenorganisatie maakte de cijfers bekend ter gelegenheid van de Week van de Internationale Student, met als hoogtepunt het NL4Talents-evenement dat woensdag 23 november plaatsvindt. Hoofdgast is Koning Willem-Alexander, die zal praten met internationale studenten en alumni.

Niet op de universiteit

Na hun studie brengen internationale studenten de schatkist volgens EP-Nuffic dus geld op. Dat wil niet zeggen dat universiteiten er financieel op vooruitgaan. Eerder bleek juist dat internationale studenten Tilburg University jaarlijks miljoenen kosten.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.