Technolease toch geen fraude

De roemruchte Technoleasedeal was geen fraude, zegt de Tilburgse hoogleraar belastingrecht Peter Essers. Met masterstudenten fiscaal recht en fiscale economie deed hij drie jaar onderzoek voor het boek ‘Het Technolease Drama’, dat gisteren werd gepresenteerd.

De Technolease-zaak die 25 jaar geleden speelde, was pikant omdat de politiek erbij betrokken was en de rechtmatigheid ervan werd betwijfeld. Zowel het kabinet Lubbers als het kabinet Kok probeerde de toen noodlijdende bedrijven Philips en Fokker de helpende hand toe te reiken door de Technolease-deal door te laten gaan.

Voor de deal verkochten de bedrijven hun exclusieve kennis aan een derde partij (een financiële instelling, de Rabobank in dit geval), om deze vervolgens terug te huren, zodat ze de kennis wel konden blijven gebruiken. Een lucratieve constructie, want dit levert extra kapitaal en belastingvoordeel op. De kabinetten zorgden ervoor dat de deal doorging en dat uitgebreide fiscale toetsing achterwege bleef.

Technolease riekte naar belastingontwijking en verboden staatssteun en de zaak kwam groot in het nieuws. Het onderzoek van hoogleraar belastingrecht Peter Essers wijst echter uit dat van fraude geen sprake is geweest. Wel zegt hij dat de kabinetten zich slechts selectief hebben laten informeren door deskundigen en zich schuldig maakten aan eenzijdige en onvolledige informatievoorziening aan het parlement.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.