Merlijn schrikt niet van kankerverwekkende kunstgrasvelden

Merlijn schrikt niet van kankerverwekkende kunstgrasvelden

Uit de eerste kunstgrasonderzoeken van bandenbranche VACO blijkt dat 58 van de 60 kunstgrasvelden met rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen bevatten. De Tilburgse Studenten Voetbalvereniging Merlijn heeft zo’n veld, maar onderneemt vooralsnog geen actie.

De vereniging neemt de onderzoeksresultaten pas mee in de onderhandelingen voor het nieuwe veld, waarop volgend jaar wordt gespeeld. “We zijn hierover in gesprek met de projectontwikkelaars en het sportcentrum,” zegt Jorik Maliepaard, voorzitter van Merlijn. “Het zou fijn zijn als ons nieuwe veld geen kankerverwekkende stoffen meer bevat. Als het rubber inderdaad schadelijke stoffen bevat, gaan we niet akkoord met zo’n kunstgrasveld.”

Leden

De resultaten van het onderzoek van VACO worden bij Merlijn niet gecommuniceerd naar de leden toe. “De meeste voetballers weten wel wat er speelt. We communiceren voornamelijk over het nieuwe veld, niet over het veld dat er nu ligt,” legt Jorik Maliepaard uit. “Het ligt er al zo lang, iedereen is bekend met de staat van het veld en de korrels die erop liggen.”

Het onderzoek

VACO doet uitvoerig onderzoek naar de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de granulaatkorrels die op de kunstgrasvelden liggen. De aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla, waarin wetenschappers stelden dat korrels van vermalen autobanden meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan gezondheidstechnisch wenselijk is. Het RIVM hoopt voor kerst de resultaten te presenteren van 200 voetbalvelden, en een literatuuronderzoek naar de schadelijkheid van de stoffen.

Het staat vast dat de stoffen kankerverwekkend zijn. Hoe schadelijk, is nog niet bekend. Een aantal toxicologen pleit er dan ook voor om voorzorgsmaatregelen te nemen: “Zo lang de risico’s van spelen op kunstgras niet bekend zijn, is het verstandig uit te wijken naar natuurlijk gras.”

Consumentennorm

Ondanks de onderzoeksresultaten worden de velden door de bandenbranche toch als veilig beschouwd. Rubbergranulaat valt namelijk niet onder de consumentennorm, die consumenten moet beschermen en daarom vaak strenger is. Een aantal wetenschappers vindt dat de korrels wel als consumentproduct beoordeeld moet worden, omdat sporters huidcontact maken met de korrels en kinderen ze in hun mond kunnen krijgen. Het Europees Parlement in Brussel buigt zich momenteel over de vraag of de korrels inderdaad als consumentenproduct moeten worden gezien.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.