Appen op de fiets wordt verboden

Even een appje sturen terwijl je naar de universiteit fietst? Binnenkort krijg je daar een boete voor. Verkeersminister Schultz werkt aan een smartphone-verbod op de fiets.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat ze gestart is met het traject dat moet leiden tot een verbod. Het bedienen van touchscreens op de fiets zorgt voor te grote veiligheidsrisico’s. Schultz wil ook de smartphonehouders op de fiets gaan verbieden.

Smartphonegebruik speelt een rol bij een op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is. Zo’n vier procent van deze ongelukken leidt tot serieus letsel.

Boete

Fietsers die appen of bellen zijn minder oplettend. Het typen van tekstberichten is het gevaarlijkst. Ook is een smartphone met touchscreen gevaarlijker dan een telefoon met druktoetsen. Smartphonegebruikers fietsen verder van de stoeprand af en botsen daardoor eerder. Schultz wil de gevaren van smartphonegebruik onder fietsers nog nader onderzoeken.

In 2017 wordt duidelijk wanneer het verbod van kracht wordt. Ook zal dan blijken hoe hoog de boete uitvalt.

Offline

De overheid probeert al langer smartphonegebruik onder fietsers tegen te gaan. Eerder lanceerde ze de campagne “Fiets op. Modus aan. Blijf offline in het verkeer.” Hierbij werd samengewerkt met de Stichting T-Butterfly. De stichting wordt gedragen door Michael Kulkens. Zijn 13-jarige zoon is in 2015 omgekomen bij een verkeersongeval toen hij met zijn fiets een kruispunt overstak terwijl hij bezig was met zijn smartphone.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.