Huisjesmelkers worden aangepakt

Veel studenten hebben er ervaring mee: een huisbaas die je teveel laat betalen voor je kleine studentenkamer. Daar komt een einde aan als het aan de PvdA en de VVD ligt.

Huisjesmelkers kunnen door huurders nauwelijks tot de orde worden geroepen. Het zogenaamde puntensysteem, waarin de hoogte van de huur wordt geregeld, is makkelijk te omzeilen. Daar moet verandering in komen, vinden de PvdA en de VVD. Zij hebben een motie ingediend die het mogelijk maakt huisjesmelkers harder aan te pakken.

Bestuurlijke boete

Omdat ook studenten vaak het slachtoffer zijn van huisjesmelkers, is de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) enthousiast: “Iedereen weet dat studenten vaak op schandalige wijze door huisjesmelkers worden gedwongen om te hoge huren te betalen. Tot voor kort kon je daar eigenlijk weinig tegenin brengen. Het is daarom een geweldig begin dat de PvdA en de VVD nu zelfs een bestuurlijke boete overwegen voor malafide verhuurders.”

Tot nu toe kunnen huurders alleen naar de huurcommissie stappen als ze het vermoeden hebben dat hun huur te hoog was. Volgens de motie moeten huurders strenger worden gecontroleerd, zodat misbruik van het puntensysteem moeilijker wordt. Albert de Vries, Tweede Kamerlid van de PvdA: “Het is onterecht dat huurders zo weinig middelen hebben om af te dwingen dat ze niet te veel huur betalen. Dat moet eerlijker, en daarom vragen wij de minister om zich ook op de verhuurders te richten die de fout ingaan

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.