Prins Constantijn komt op voor intellectuelen

Prins Constantijn maakt zich zorgen over de negatieve manier waarop de samenleving kijkt naar intellectuelen en kunstenaars. Dat zegt de jongere broer van koning Willem-Alexander in het NRC

De prins komt als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds op voor intellectuelen. Vooral het argusoog waarmee journalisten, kunstenaars en wetenschappers worden bekeken ziet Constantijn als een probleem. “Ook feiten lijken er steeds minder toe te doen.”

Volgens Constantijn is het fonds, mede door de recente ontwikkelingen, relevanter dan ooit. “Wij helpen al twintig jaar mensen om op te komen voor vrije kunst, voor vrije media, om zich intellectueel en creatief te kunnen uiten.” Ook in het Westen wordt dat belangrijker, aldus de prins.

Prijzen

Aanstaande donderdag reikt prins Constantijn zes prijzen uit. De Prins Claus Prijzen worden verdeeld onder mensen en organisaties uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. “Ongeveer de helft van de winnaars heeft een strafblad. Het zijn mensen die vechten om zich uit te drukken zoals zij dat willen”, zegt de prins.

Prins Constantijn waarschuwt in het interview de westerse samenleving “niet te frivool om te gaan met kunst”. Cultuur is volgens Constantijn erg belangrijk: “Om mensen aan het denken te zetten op een niet-alledaagse manier, om mensen over hun stereotypes na te laten denken, om dogma’s in twijfel te trekken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.