TLS verslikt zich in blokkensysteem

Het plan om de semesters bij Rechtsgeleerdheid te vervangen door blokken is al weer van de baan. Het voorstel zorgde voor zoveel onrust bij docenten, dat het faculteitsbestuur het vandaag terugtrok. De studenten in de faculteitsraad reageerden zeer teleurgesteld. Volgens hen is een blokkensysteem een grote sprong vooruit.

“De tentamens zorgen nu voor enorme stress en druk. Studenten in een blokkensysteem kunnen zich op twee of drie tentamens tegelijk richten, in plaats van vijf of zes in dezelfde periode, en daardoor ook hogere cijfers halen”, zei student-lid Shaghayegh Molawi. “Heel frustrerend”, noemde student-lid Michael Theuns op het intrekken van het plan. “Wij zijn teleurgesteld in de weinig constructieve houding van de vakgroepen.”

Daling studentenaantal

Ook volgens het faculteitsbestuur zou een blokkensysteem de ‘studeerbaarheid’ van de opleiding vergroten. Het was een van de maatregelen waarmee het bestuur de bachelor Rechtsgeleerdheid aantrekkelijker wilde maken voor nieuwe studenten. Sinds 2011 daalt de instroom gestaag, met ongeveer honderd studenten per jaar. Die daling kost de faculteit jaarlijks 1,2 miljoen euro. “De urgentie is hoog”, stelde decaan Corien Prins.

Maar in de faculteitsraad trok vice-decaan Marc Loth het blokkensysteem terug uit het plan voor de nieuwe bachelor. “Bij consultatierondes in de faculteit hebben we allerlei reacties gehad: van groot enthousiasme tot resolute afwijzing. Op dit onderdeel was er vrij geharnaste oppositie, en gewoon onvoldoende draagvlak.” Volgens Loth was het standpunt voor- of tegen het blokkensysteem ‘een geloofsartikel’ geworden, en zat dat de discussie in de weg.  “We kunnen niet met elkaar in onmin door dit gebouw gaan lopen.”

Ander semestersysteem

Maar Loth wil wel dat er iets verandert. “We gaan toe naar een ánder semestersysteem, dat tegemoet komt aan jullie bezwaren”, hield hij de studenten voor. “Je kunt denken aan het spreiden van toetsen, zodat je niet meer die vijf toetsen in twee weken hebt. Je kunt ervoor zorgen dat in het begin van het semester het zwaartepunt meer op het ene vak ligt, en op het eind op een ander. Hoe het er precies uit gaat zien, daar gaan we onder de kerstboom goed over nadenken.”

Onder docenten was ook onrust over het feit dat sommige vakken in de bachelor mogelijk kleiner zouden worden (3 in plaats van 6 ECTS) en andere groter (9 ECTS). Nog niet duidelijk is of dat nu ook van de baan is. “Een vorm van flexibilisering is ook denkbaar in het semestersysteem”, zei Loth. Het faculteitsbestuur gaat met vakgroepen en studenten overleggen, en komt volgend jaar met een nieuw voorstel.

Met de andere hoofdlijnen voor de nieuwe bachelor stemde de raad in. Zo komt er meer aandacht voor vaardigheden, en worden die ook getoetst. Studenten gaan voortaan een thesis schrijven. Bovendien krijgt de bachelor een minor, waarin studenten zich verdiepen in vakken die grenzen aan het recht. TLS wil zich met de nieuwe bachelor, die in 2018 wordt ingevoerd, landelijk profileren als opleider van de ‘maatschappelijk georiënteerde jurist’.

De herziening van de bachelor Global Law zorgde voor minder discussie. Ook daarin komt meer aandacht voor vaardigheden. Bovendien wordt het ‘juridisch gehalte’ van de opleiding groter.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.