Tilburgse studenten bestormen de politiek

Politieke dromen? Thijs, Gail en Luc maken ze waar. Als Lijst Blanco wonnen ze twee zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik was enorm zenuwachtig voor het eerste debat. Toen ik de zaal binnen kwam dacht ik bij mezelf: ik pak die deur en ik ga thuis gamen.”

Je bent jong en je hebt een mening. Je kunt die mening van de digitale daken schreeuwen, of er heftig over discussiëren tijdens het drinken van een biertje. Maar je kunt er ook daadwerkelijk iets nuttigs mee doen. De politiek in gaan bijvoorbeeld. Thijs van Zutphen, student fiscaal recht aan Tilburg University, was het niet eens met de gang van zaken rond de fusie van de gemeentes Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel waaruit Meierijstad is ontstaan. De inwoners van deze drie gemeentes zijn volgens hem te weinig gehoord.

Samen met studenten Gail Toppenberg (psychologie) en Luc van den Tillaart (bedrijfseconomie) wil Thijs zorgen voor nieuw elan binnen de gemeente. Als Lijst Blanco deden zij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en wonnen twee zetels. Meer starterswoningen en stoppen met het oppotten van het zorgbudget zijn twee van hun meest opvallende punten. Thijs: ‘’Uiteindelijk willen wij de grootste partij van Meierijstad worden. Waarom niet?’’

Steunt jullie partij volledig op studenten?

Thijs: “Wij hebben niet alleen maar jonge mensen op de lijst staan. Zo hebben wij Jan Verhagen als lijstduwer, een man met ervaring die al 24 jaar in de raad zit. Hij was van begin af aan enthousiast over onze ideeën. Mensen kennen hem. Daardoor haal je makkelijker stemmers binnen.”

Waar lag de focus bij jullie campagne?

Luc: “Wij hebben vooral veel tijd gestoken in de campagne op Facebook. Aan het einde van de race hebben we er nog een paar tientjes tegenaan gegooid, maar zeker geen honderden euro’s. Andere partijen hebben veel geadverteerd in de plaatselijke kranten. Dat geld hebben wij als studenten gewoon niet.”

Jullie hebben het dus op de studentenmanier gedaan?

Gail: “Wij hebben onze partijposter door een drukker laten maken. De overige flyers hebben wij thuis gemaakt. Wij hebben zelf een stukje geschreven en daar onze eigen foto bij geplakt. Lekker goedkoop.”

“Sommige partijen staan achter hun koffiewagen en doen verder niets”

Luc: “Maar we hebben wel meer gedaan dan alleen flyeren, hoor. Op de markt in Schijndel stonden bijvoorbeeld verschillende partijen. Sommige partijen staan daar dan achter hun koffiewagen en doen dan verder niets. Terwijl wij mensen actief hebben aangesproken.”

Wat was het hoogtepunt van de campagne?

Thijs: “Ik was enorm zenuwachtig voor het eerste debat. Toen ik de zaal binnen kwam dacht ik bij mezelf: ik pak die deur en ik ga thuis gamen. Maar nadat de zenuwen waren verdwenen vond ik het echt gaaf. Dat debat heeft ons zeker een flinke boost gegeven.”

Hoe hebben jullie de verkiezingsavond beleefd?

Gail: “In ’t Spectrum in Schijndel deed Meike de Jong van RTL verslag. Dat was écht super spannend. Tegen het einde leek het er even op dat we misschien de zetel gingen verliezen. Uiteindelijk bleken we er dus zelfs twee te hebben. Als de uitslagen binnen komen zit je hart wel even in je keel.”

Thijs: “In ’t Spectrum waren de consumpties gratis, dus daar ben ik tot een uurtje of drie blijven hangen. De dag erna belde Hart van Nederland of ze even langs konden komen. ‘We staan over een uur voor je deur.’ Binnen één uur! Luc zat alweer in de collegezaal en is toen samen met Gail naar huis geracet.”

Thijs heeft zijn eigen zetel. De andere zetel zal een paar keer van eigenaar wisselen. Hoe zien jullie dat voor je?

Luc: “Drie of vier mensen zullen om de beurt op die plek komen te zitten. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat degene die niet in de raad zit uit zijn of haar neus gaat zitten eten.”

“We zijn geen mensen die niets kunnen, anders zit je niet op de universiteit.”

Gail: Ik denk dat wij sneller dingen oppikken dan mensen die daar al jaren zitten. Als studenten zijn wij een flexibel leven gewend en daar past dit systeem erg goed bij.”

Het is toch zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn?

Thijs: “Reacties als: ‘Met die jonge mannen wordt het niks’ of ‘Gullie benne te jong’, die horen er een beetje bij. De vraag of we wel wisten waar we aan begonnen is soms wel vervelend. We zijn geen mensen die niets kunnen, anders zit je hier ook niet op de universiteit.”

Gail: ‘’Plannen is de laatste tijd onmogelijk. Je krijgt zoveel op je af, dat is echt niet normaal.’’

Luc: “Wat ik vervelend vond is dat er na de verkiezingen een paar websites met het nieuws kwamen dat wij er geen zin meer in hadden. Die mensen hadden ons rouleringssysteem verkeerd begrepen en dachten dat wij de zetels niet konden vullen. Dat is gewoon niet waar.”

We kunnen wel stellen dat dit een geslaagd studentenprojectje is toch?

Thijs: “Ik vind dit absoluut geen studentengrap. We zijn ook niet alleen een studentenpartij. De jonge mensen gaan het werk doen binnen de partij, maar alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd. Mensen mogen er van vinden wat ze willen, maar wij zitten hier nu met twee zetels in de gemeenteraad van Meierijstad.”Uit Univers #6 van 8 december 2016.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.