OSIRIS komt naar de campus

Je studievoortgang en collegerooster,  inschrijvingen voor tentamens en cursussen. Voortaan ga je het allemaal bijhouden met OSIRIS. Vijf dringende vragen.

1. Wat ís OSIRIS en wat kun je ermee?

Een studenteninformatiesysteem. Studenten gebruiken OSIRIS voor het in- en uitschrijven voor opleidingen, tentamens en cursussen. En om hun studievoortgang bij te houden. Docenten, begeleiders en de studentenadministraties kunnen studieresultaten, gespreksnotities en documenten inzien en toevoegen.

2. Waarom OSIRIS?

Tilburg University gebruikte al jaren verschillende verouderde systemen zoals MySiS, het SIS en de Elektronische Studiegids. Die zijn niet gebruiksvriendelijk, verouderd, vergen veel onderhoud en zijn daardoor extra duur. OSIRIS moet goedkoper, sneller en beter zijn. En vooral: één sluitend systeem om het huidige rammelende allegaartje te vervangen. Bijna twee derde van de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen gebruikt OSIRIS al.

3. Merk je er als student al wat van?

Sinds afgelopen zomer schrijf je je al (via Studielink) via OSIRIS in voor een studie. En je kan er je inschrijfstatus zien. Komende tijd worden wat applicaties vervangen, zoals de studiegids en het systeem voor de taalvouchers. Vanaf september 2017 moet OSIRIS helemaal operationeel zijn, vertelt projectmanager Marien de Clercq. Vanaf collegejaar 2017/2018 moet je het gebruiken voor je inschrijvingen en studievoortgang. Uiteindelijk komt er ook een smartphoneapp die de huidige app grotendeels gaat vervangen.

4. De universiteit is er al jaren mee bezig. Waarom plaatsen ze OSIRIS niet in één keer online?

De verandering gaat in fases, omdat het veel te riskant is om in één keer de overstap te maken, zegt De Clercq. Eerst moet data uit de oude systemen worden omgezet naar het nieuwe systeem. Soms gaat dat goed, maar het is ook wel eens “a hell of a job.” Daardoor was de volgmodule (voor onder meer de registratie van studieresultaten) vertraagd van mei naar november 2016. Vervolgens moeten de koppelingen naar onder andere Blackboard gelegd worden. Blackboard blijft namelijk de onderwijsomgeving. Ook moet OSIRIS speciaal ingericht worden voor de universiteit. En natuurlijk moet er uitgebreid worden getest en moeten mensen opgeleid worden om ermee te werken. Uiteindelijk óók de studenten.

5. Wat kost het?

Drie miljoen. Voor 2014 tot en met 2017, laat directeur Finance & Control Folkert Kootstra weten. De Clercq: “Voor aanschaf, gebruik tijdens de projectperiode en inzet van mensen en middelen.” Overschrijding van het budget verwacht hij niet. Vooralsnog is het goedkoper dan MySis, dat van 2004 tot 2013 voor de ontwikkeling alleen al 5,5 miljoen euro kostte, op een totale kostenpost van 7,8 miljoen euro.Uit Univers #6 van 8 december 2016.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.