School

School. Les. Leraar. Het zijn allemaal woorden die niet meer gebruikt mogen worden op de campus. Tilburg University publiceert namelijk een lijst met verboden woorden. Het zijn termen die stuk voor stuk verwijzen naar een school en school is verleden tijd, zo is de gedachte. Het is te hopen dat TiU zich daar zelf dan ook naar gaat gedragen.

Het is namelijk nogal contradictoir om op een universiteit, waar toch een academisch debat gevoerd zou moeten worden, van hoger hand op te leggen dat bepaalde terminologie niet meer gebruikt mag worden. Ondergraaft dat niet juist de academische vrijheid die één van de pijlers van de universiteit zou moeten zijn? Juist die academische vrijheid is één van de grote verschillen tussen de universiteit en een school. Jammer genoeg treedt de TiU die juist met dit lijstje met voeten.

De trein naar Best

Maar dat is niet het enige. Wanneer je termen als school, les en leraar wil verbannen van TiU zal iedere universiteit zich ook moeten inspannen om zich daadwerkelijk te onderscheiden van een middelbare school. Daarbij passen geen groepsopdrachten waarbij groepen van acht studenten vooral voorgekauwde informatie in een presentatie van vijf minuten moeten herkauwen. Daarbij passen ook geen werkgroepen die niet veel meer zijn dan het bespreken van opdrachten die studenten thuis hebben gemaakt, in de ‘classes’ uit het TOP-plan die gedurende de hele opleiding bij elkaar blijven. Daarbij past ook geen houding van studenten die enkel en alleen gericht is op het behalen van studiepunten en zo snel mogelijk de trein naar Best halen.

Investeren

Jammer genoeg is dat wel de realiteit. Dat is echt niet enkel de schuld van de universiteit. Ook politici zijn daar debet aan. Door constant te spreken over studeren als investeren in jezelf creëren zij een beeld van een studie met iets van enkel economische waarde. Een studie is volgens hen geen doel op zich, maar een investering in iets anders, een middel om een doel – later een beter leven, wat dat ook moge zijn – te bereiken.

En alsof die kwalijke retoriek niet genoeg is, zorgt dit kabinet er met het leenstelsel ook nog eens voor dat studenten zich wel als consumenten moeten gaan gedragen. Studeren heeft een enorm hoge prijs gekregen en op elke misstap wordt de student afgerekend. Het is niet verrassend dat studenten daardoor achterover gaan leunen en zich gaan gedragen als scholieren die bij het handje naar het diploma genomen moeten worden. Ze betalen immers grof geld voor hun opleiding.

Zolang universiteiten hun studenten bij het handje nemen en behandelen als scholieren, raad ik iedere student daarom aan om te zeggen dat hij op school zit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.