Zwaardere straffen voor geweld tegen hulpverleners helpt niet

Zwaardere straffen voor geweld tegen hulpverleners helpt niet

Tijdens nieuwjaar neemt het geweld tegen hulpverleners al jaren toe en politici roepen op om daar strenger tegen op te treden. Gedacht wordt vaak dat zwaarder straffen helpt. Maar volgens hoogleraar victimologie Antony Pemberton is dat onwaarschijnlijk.

Ruim 79 keer was er tijdens de afgelopen jaarwisseling sprake van geweld tegen aan politieagent, schrijft Trouw, tegenover 59 incidenten het jaar daarvoor. De strafeisen van het Openbaar Ministerie namen ook toe. Iemand die tijdens nieuwjaar agressief is, krijgt 75 procent bovenop de gangbare straf. Is er drank of drugs in het spel, dan komt daar nog eens 75 procent bovenop. En de straf was al verdubbeld, waardoor het totaal nu uitkomt op bijna drie keer strafverhoging.

Maar er is helemaal geen bewijs dat dit daadwerkelijk helpt, zegt Pemberton. Het is zelfs nog nooit onderzocht of de steeds hogere strafmaat bij geweld tegen hulpverleners effect heeft. Uit algemener onderzoek blijkt bovendien dat er geen verband is tussen de strafmaat en het misdaadcijfer. En dat is in lijn met wat rechtenstudenten traditioneel leren: je moet niet zwaarder straffen, maar de pakkans verhogen om misdadigers te ontmoedigen.

In de praktijk

Dat mensen die hulpverleners aanvallen inderdaad zwaarder worden gestraft, ziet Pemberton in zijn eigen onderzoek terug, al ziet hij ook dat de soep doorgaans niet zo heet wordt opgediend: de zwaar opgeschroefde strafeisen zijn weliswaar het beleid, maar worden lang niet altijd geëist. Is het beleid 200 procent strafverhoging, dan wordt er bijvoorbeeld maar 50 procent geëist.

Dat neemt niet weg dat Pemberton het beleid niet zonder meer logisch vindt: “Het is ook erg als de bejaarde moeder van een agent wordt aangevallen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.