Tjerk Timan kritisch op bodycam agenten

Na jarenlange discussie over het gebruik van bodycams door de politie, is de kogel door de kerk. Agenten krijgen een cameraatje op hun kleding. Tjerk Timan, postdoc surveillance en privacy aan Tilburg Law School, is niet helemaal overtuigd.

Na het geweld tegen de politie afgelopen oudejaarsnacht en de discussie over etnisch profileren, is nu besloten de bodycam landelijk in te voeren. Het moet ze meer gezag geven.

Tjerk Tjiman is verbaasd dat de landelijke uitrol geen duidelijk doel kent. In Trouw zegt hij: “Hoe moet je de burger dan uitleggen waarom je hem op straat filmt?”

Privacy

“De bodycam kan mensen het gevoel geven dat ze in de gaten worden gehouden,” stelt Timan. Volgens de postdoc kan dit overkomen als een gebrek aan vertrouwen vanuit de politie naar de burger. Afgelopen jaar heeft de Franse privacywaakhond het gebruik van deze bodycams dan ook een halt toegeroepen. Zij beoordeelden de camera’s als grote inbreuk op de privacy van burgers. Ook zou het doel van ordehandhaving deze inbreuk niet altijd rechtvaardigen.

Vertrouwen

Toch klinken er ook geluiden dat het vertrouwen juist vergroot kan worden. Tom van Ham van Bureau Beke, dat onderzoek doet naar veiligheid en criminaliteit: “Als er commotie ontstaat na een politieoptreden, is het nuttig om de beelden vrij te geven,” beweert hij. Zo kan het begrip voor politieoptreden worden vergroot.

Op internet circuleren vaak beelden van de politie. Omstanders die een arrestatie filmen met hun telefoon, bijvoorbeeld. De bodycam kan daarom fungeren als het weerwoord van de politie, denkt Timan. Toch moeten de verwachtingen volgens de postdoc getemperd worden. Ondanks de technologische ontwikkelingen van afgelopen jaren, is de beeldkwaliteit nog niet optimaal. “Het is schokkerig en er moet bijna altijd geknipt en geplakt worden.”

[poll id=”114″]

Minder geweld

De politie gelooft dat de inzet van bodycams het veiligheidsgevoel van zowel burgers als agenten kan vergroten. Het helpt bij het afhandelen van klachten tegen een agent en burgers zouden zich inhouden als ze weten gefilmd te worden. Timan sluit zich hierbij aan, maar weet ook dat er onderzoeken zijn waaruit het tegendeel blijkt. Brits-Amerikaanse onderzoekers concludeerden vorig jaar dat agenten met een cameraatje vaker verbaal werden bejegend. Vooral als een agent halverwege een ruzie besluit de bodycam aan te zetten. Dat lokt boze reacties uit.

De vraag is of dat onderzoek één op één naar Nederland te vertalen is. Volgens Timan gaan agenten en burgers in Nederland anders met elkaar om dan in de Verenigde Staten. Daar heerst meer afkeer van de burger richting de agent.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.