Valt er een peil te trekken op de landelijke verkiezingen?

Valt er een peil te trekken op de landelijke verkiezingen?

Het onderzoeksbureau CentERdata van Tilburg University gaat de stemmen voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart peilen volgens de methode van Arie Kapteyn, die als enige de winst van Donald Trump voorspelde.

Kapteyn, voorheen professor econometrie in Tilburg en tegenwoordig werkzaam aan University of Southern California, kwam in november in het nieuws met zijn peilmethode. Die had als enige de winst van Trump voorspeld. Het Tilburgse onderzoeksbureau CentERdata gaat zijn methode nu gebruiken om de uitslag van de Nederlandse verkiezingen in maart te voorspellen.

CentERdata-onderzoeker Boukje Cuelenaere zegt dat het een interessante tijd is om Kapteyns experimentele methode uit te proberen in Nederland: “Er is veel meer twijfel bij kiezers. Voorheen dacht de kiezer aan twee partijen, nu soms nog over vier of vijf.” Dat het politieke landschap is versplinterd met partijen als DENK, Artikel 1 en Forum voor Democratie, is voor de opiniepeilers ook een uitdaging. Zwevende kiezers en versplintering maken een meer precieze methode noodzakelijk, die zo min mogelijk mensen uitsluit.

De methode van bevraging die wordt toegepast, probeert zoveel mogelijk de mensen te bereiken die anders nogal eens worden gemist, bijvoorbeeld omdat ze via internet niet worden bereikt. Een panel respondenten wordt geselecteerd door een kanssteekproef – getrokken door het CBS – uit het populatieregister. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld alleen politiek geïnteresseerden zich voor het panel aanmelden.

Nemen ze de telefoon niet op, dan gaan de onderzoekers bij ze langs

De respondenten worden benaderd per telefoon, want anders bestaat de kans alleen maar de laag te spreken die beschikt over een computer met internet. Nemen ze de telefoon niet op, dan gaan de onderzoekers bij ze langs. “Sommige mensen vinden zichzelf bijvoorbeeld te oud om een mening te hebben over politiek, of voelen zich onvoldoende geïnformeerd,” zegt Cuelenaere. “Wanneer je deze mensen stelselmatig erbuiten laat, ontstaat een bias. Door langs te gaan, kan je ze vaak toch overtuigen om mee te doen.”

Daarnaast krijgen de deelnemers een vergoeding: “Een serieuze vergoeding kan mensen over de streep halen die bijvoorbeeld wat minder geld hebben,” zegt Cuelenaere. Bovendien verschilt de manier van vragen met de methodes van andere opiniepeilers. CentERdata vraagt niet op welke partij je wel stemt en op welke niet, maar wat de kans is dat je op de verschillende partijen stemt. Zodoende wordt rekening gehouden met de twijfel van de zwevende kiezer.

CentERdata begint morgen met peilen. De eerste resultaten zijn vanaf 25 januari via de website te raadplegen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.