Verkeershufters te licht gestraft

Mensen die door roekeloos rijgedrag ongelukken veroorzaken komen hier steeds vaker vanaf met een lichte straf. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp.

Hoewel de mogelijkheden er zijn om mensen te veroordelen voor roekeloos rijden komt dit in de praktijk steeds minder vaak voor. De Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland, hanteert hier namelijk strenge criteria voor. Dit leidt er in de praktijk toe dat lagere rechters overtreders minder snel veroordelen voor roekeloos rijgedrag, concludeert onderzoekster Suzan van der Aa.

Te licht gestraft.

Uit het onderzoek blijkt dat veel nabestaanden de opgelegde straffen als te licht ervaren. In veel gevallen legt een rechter een taakstraf in combinatie met een rijontzegging op. Gevangenisstraffen worden volgens het rapport steeds zeldzamer in dergelijke zaken. Veel slachtoffers vinden dat de opgelegde straffen niet overeenkomen met het veroorzaakte leed. “Gevoelsmatig maakt het voor slachtoffers veel uit of een verdachte een taakstraf krijgt opgelegd of dat hij de gevangenis in moet” aldus van der Aa.

“Gevoelsmatig maakt het voor slachtoffers veel uit of een verdachte een taakstraf krijgt opgelegd of dat hij de gevangenis in moet”

Wetsaanpassingen

Naar aanleiding van het onderzoek pleit het Fonds Slachtofferhulp nu voor aanpassingen in de wet. Dit moet er volgens Slachtofferhulp tot leiden overtreders niet onder hun straf uit kunnen komen. “Het onderzoek bevestigt de signalen die wij kregen van veel slachtoffers. Het is zorgelijk dat de rechters de mogelijkheden in de wet niet gebruiken om strenger te straffen. Het is mooi dat het onderzoeksrapport een advies geeft over hoe de wet kan worden veranderd om in de toekomst bij verkeersmisdrijven wel strenger te gaan straffen”, aldus directeur Sybesma van Slachtofferhulp.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.