Steeds minder hbo’ers doen een masteropleiding

De afgelopen tien jaar is het aantal afgestudeerde hbo’ers dat doorstroomt naar een masteropleiding sterk afgenomen. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie voor het Onderwijs.

De inspectie heeft geen eenduidige verklaring voor de afname, maar stelt dat de daling meerdere oorzaken heeft. Duidelijk is wel dat het vooral een financiële kwestie is. Universiteiten krijgen minder geld voor de hbo’ers, waardoor ze de selectie hebben aangescherpt. Ook hebben veel van de studenten geen recht meer op financiering na hun eerdere opleiding, waardoor een mastertraject onbetaalbaar wordt.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hebben hun ongenoegen over deze cijfers uitgesproken. De organisaties stellen dat “deze ontwikkeling haaks staat op wat de minister belangrijk zegt te vinden”.

Ook de vereniging van Universiteiten (VSNU) hoopt op korte termijn een oplossing voor deze ontwikkeling te hebben. Ze willen de hbo’ers graag een opleiding aanbieden, maar stellen dat de wetgeving in de weg zit: tot 2010 betaalde de overheid een deel van de vereiste premaster-trajecten en inmiddels niet meer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.