Campusdichter 2017: Lotte Claassen

De Universiteit van Tilburg heeft een nieuwe campusdichter en haar naam is Lotte Claassen. Uit zes kandidaten die in twee rondes een zelf geschreven gedicht mochten voordragen werd zij verkozen tot campusdichter 2017. Ze neemt daarmee het stokje over van Jan Völkel die zich het afgelopen jaar heeft ingezet mensen warm te maken voor poëzie, zelf te gaan schrijven of op zijn minst gedichten van anderen te gaan lezen.

Aan het begin van de Campus Poet Election 2017 werden een paar korte vergelijkingen gemaakt met de inauguratie van Trump. Bij wijze van grap natuurlijk, omdat er in beide gevallen sprake is van een verkiezing en een overgangssituatie. Bij Trump geen plek voor twijfel of zelfreflectie, alleen maar een in beton gegoten Fake it ‘till you make it. Heel anders bij Lotte Claassen die onder andere met het toepasselijke gedicht Imposter syndrome de toehoorders een binnenkijkje gaf in haar gedachten- en gevoelswereld, haar twijfels en onzekerheden. Maar dan met een behoorlijke dosis zelfreflectie en zelfkennis.

Imposter syndrome

There’s nothing I’m better at than self-doubt

but I feel like I’d be a natural at drowning to death

My brain knows perfectly how to simulate the feeling, even right now

others are smoothly sailing and I am just a mess

Campus is a set for the Truman show

and everyone else is on the joke

I make references to literature I didn’t understand

this facade won’t take you long to uncloak

 

I’ll hand in all my essays

mimic what actually smart people say

Tomorrow you might be onto me

but I’ll fake cleverness today

Gedichten schrijven en poëzie bedrijven. Daar zit een verschil tussen, en voor de jury en het publiek was zij dit jaar de beste belichaming van deze twee. Jan Völkel: ‘Ik wil het hebben over onze wensen, dromen en angsten. Als je ooit de sensatie hebt gevoeld dat je ineens precies de juiste woorden hebt gevonden voor wat je wil zeggen, snap je misschien wat ik bedoel.’ Lotte Claassen lijkt dit heel goed te snappen, en het komende jaar mag zij haar literaire blik laten schijnen op het leven op de campus en daarbuiten, en hopelijk ook regelmatig over zichzelf.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.