Studeren in het buitenland: goed voor je cv?

Wie de geglobaliseerde arbeidsmarkt betreedt met een buitenlandstudie op zijn cv, heeft vast een streepje voor. Of toch niet? Nieuw onderzoek toont aan dat slechts 10 procent van de Nederlandse werkgevers waarde hecht aan een studieperiode in het buitenland.

Een semester doorbrengen aan een universiteit in het buitenland kan een geweldige manier zijn om je horizon te verbreden, een internationaal netwerk op te bouwen en je culturele kennis te vergroten. Maar helpt het je ook aan een baan nadat je bent afgestudeerd? Volgens een recent verschenen rapport van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) levert een studieperiode in het buitenland geen vergrote baankansen op. Slechts 10 procent van de werkgevers in ons land vindt het van belang of een sollicitant in het buitenland heeft gestudeerd.

Verrassend

Tilburg University moedigt studenten aan om studie-ervaring aan een buitenlandse universiteit op te doen. Dit jaar gaan er zo’n 550 TiU-studenten naar het buitenland, meldt het International Office. Ook de Europese Commissie zet zich al jaren in voor het vergroten van studentenmobiliteit. Starters die in het buitenland gestudeerd hebben, zouden beter voorbereid zijn op de geglobaliseerde, multiculturele arbeidsmarkt. Maar volgens het recent verschenen NIDI-rapport is er weinig empirisch bewijs ter ondersteuning van het idee dat een buitenlandstudie ook daadwerkelijk leidt tot grotere baankansen.

Het rapport toont aan dat slechts 10 procent van de Nederlandse werkgevers waarde hecht aan een buitenlandstudie. Over het algemeen vinden werkgevers een stage in het buitenland waardevoller dan een studieperiode in het buitenland; in Nederland telt voor 17,4% van de werkgevers een buitenlandstage mee bij het aannemen van een sollicitant. Toch is ook dit, gezien de algemene veronderstellingen over de voordelen van een buitenlandervaring, een verrassend laag percentage.

Zuid-Europa

Nederlandse bedrijven staan onverschilliger tegenover buitenlandervaring dan bedrijven in andere landen. NIDI heeft in totaal 7036 bedrijven meegenomen in het onderzoek, in 31 verschillende landen: alle EU-lidstaten, IJsland, Turkije en Noorwegen. In slechts zeven andere landen hechten werkgevers nóg minder waarde aan een studie in het buitenland.

Wil je werken voor een bedrijf dat internationale studie-ervaring op prijs stelt? Dan kun je het beste solliciteren bij een bedrijf in Zuid-Europa. Ook werkgevers in Turkije en Luxemburg zien een studieperiode in het buitenland als waardevol.

Concrete vaardigheden

NIDI concludeert dat universiteiten – en de Europese Commissie – de voordelen van buitenlandervaring beter duidelijk zouden moeten maken aan bedrijven. Veel werkgevers zien het nut van een buitenlandstudie niet in, omdat ze zich niet bewust zijn van de vaardigheden die een student tijdens een studieperiode in een ander land verkrijgt – taalvaardigheden, interculturele comptenties en onafhankelijkheid, bijvoorbeeld.

Ook studenten zouden de voordelen van een buitenlandstudie moeten benoemen als ze na hun afstuderen solliciteren voor een baan. Voor een werkgever zijn concrete vaardigheden veel interessanter dan het feit dat je een semester in het buitenland hebt gestudeerd. Vertel een potentiële werkgever dus niet alleen dat je vakken hebt gevolgd aan de universiteit van Bologna of dat je een geweldige tijd hebt gehad aan Universität Innsbruck, maar leg uit waarom die ervaring jou een goede kandidaat maakt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.