Tweede Kamer zoekt ervaringen met stagemisbruik

Niet betaald worden voor werk waar anderen een flink salaris voor ontvangen alleen omdat je stagiair bent? In vele sectoren is dit niet ongebruikelijk. Het is een zorgelijk fenomeen, vindt de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Daarom roept zij studenten en afgestudeerden op hun verhalen te delen.

Een stage na of tijdens je studie: het kan een waardevolle toevoeging aan je CV zijn. Maar in een overvol werkveld is er voor sommige werkgevers keuze te over. Dit biedt hen de kans om stagairs weinig of niks te betalen en te laten werken onder onmogelijke omstandigheden. Wordt er geprotesteerd? Geen probleem, dan zijn er genoeg mensen die jouw plek maar al te graag in willen nemen. Voornamelijk in sectoren als psychologie, orthopedagogiek en architectuur komen dit soort uitbuitingssituaties voor.

Stagemisbruik

Om een beter beeld te krijgen van de schaal van het probleem, organiseert de SZW op 16 februari een rondetafelgesprek. Dit naar aanleiding van een uitzending van KRO-NCRV programma De Monitor op 3 januari 2016, die in het teken van stagemisbruik stond. De uitzending toont onder andere Amanda Sijstermans, die na ruim 160 sollicitaties nog steeds zonder betaald werk zit. Onbetaalde functies worden haar wel regelmatig aangeboden. Het is een verleidelijke manier om benodigde werkervaring op te doen, maar de studieschuld van 23.000 euro hijgt haar in de nek.

Loze beloftes

Ook worden veel afgestudeerden blij gemaakt met een dode mus. Zo blijven zij vaak hangen bij onbetaald werk, vanwege loze beloftes over vaste contracten. Zo ook Carlijn de Vroege, afgestudeerd orthopedagoge. Bij aanvang van een werkervaringsplek werd haar beloofd dat zij na twee maanden een betaalde functie aangeboden zou krijgen. Tijdens de eerste twee maanden werd dit echter al verlengd naar een jaar. In dat jaar krijgt ze voor haar werk slechts 50 euro per maand, terwijl zij volledig functioneerde als betaalde kracht. Toch lijken dit soort functies vaak de enige manier om je te onderscheiden van het brede scala aan afgestudeerden binnen het vakgebied.

Verantwoordelijkheid universiteiten

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktstudies aan Tilburg University, ligt er deels verantwoordelijkheid bij de universiteiten. Zij zouden meer afgestudeerden aanleveren dan de arbeidsmarkt aankan. “Het absorptievermogen van de arbeidsmarkt is voor deze groep te klein en dat levert allerlei maatschappelijke kosten op, van uitkeringen tot desinvesteringen in het onderwijs, maar het allerbelangrijkste is dat het enorm veel problemen oplevert voor deze gemotiveerde jongeren.” Hiermee wordt volgens Wilthagen een enorm aanbod gecreëerd van iets waar weinig vraag naar is. Hierdoor ontstaat automatisch ruimte voor zulke uitbuiting.

Deel je ervaringen

Om het probleem beter in kaart te brengen, worden deskundigen en werkgevers- en brancheorganisaties uitgenodigd voor een gesprek door de SZW. De commissie wil hiermee meer inzicht krijgen in het probleem. Ook wordt er in het gesprek gezocht naar mogelijke oplossingen voor stagemisbruik. Voor dit gesprek is de commissie op zoek naar ervaringen van stagairs, werkgevers en betrokkenen. Heb jij stage gelopen na je afstuderen en heb je dat ervaren als uitbuiting? Of ken je iemand die daarmee te maken heeft gehad? Dan kun je deze ervaringen tot 7 februari delen door maximaal 1 A4’tje te sturen naar griffie-stagemisbruik@tweedekamer.nl met als onderwerp ‘stagemisbruik’. Als je inbreng vertrouwelijk is, kun je dit expliciet in je reactie aangeven, aldus de SZW.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.