Naakt en likejesgeil

Jongeren schamen zich niet om uit de kleren te gaan, maar wél voor posts die minder dan tien likes vangen.

In het kader van Safer Internet Day is het internetgedrag van jongeren eens flink onder de loep genomen. De uitkomst is paradoxaal. Volgens het onderzoek van Vodafone ziet slechts een kwart van de jongeren het internet als een veilige plek. Niettemin blijkt één op de vijftien jongeren weleens uit de kleren te gaan voor een selfie. Het enige waar ze echt bang voor lijken te zijn, is dat er minder dan tien likes verschijnen bij een foto die op Facebook wordt geplaatst. Daarom is het lespakket Safe & Social ontwikkeld. Dit pakket zou jongeren moeten helpen om weerbaarder te zijn in hun internetgedrag.

Toch is het de vraag of dit lespakket ervoor zal zorgen dat de puberlichamen massaal bedekt blijven. Experimenteren met seksualiteit hoort nu eenmaal bij het puber-zijn, vertelt Marjolijn Bonthuis van het publiek-private ‘platform voor de informatiesamenleving’ ECP in Trouw. “Snapchat is een soort vluchtig, gek dagboek: ook voor bloterige foto’s. Dat is ook normaal, het kan gezond experimenteergedrag zijn waarmee een puber zijn seksualiteit onderzoekt.” Sexten is dus eigenlijk hartstikke normaal. Maar mocht je je privacy toch een beetje willen waarborgen, dan heeft Bonthuis de gouden tip voor verantwoord sexten: “Als je dan toch een naaktselfie maakt, zorg dan dat je onherkenbaar bent. Hak je hoofd van de foto, of blur de boel. Dan kan je altijd nog zeggen dat je die tieten ergens anders vandaan hebt gehaald.”

Dat jongeren foto’s kunnen bewerken, bleek ook uit het onderzoek: 57% van de jongeren sleutelt aan een foto alvorens deze op de sociale media te plaatsen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.