Depressie bestrijden met een goede nachtrust

Geen dag gaat voorbij, of een Tilburgse alumnus behaalt succes. Vandaag promoveert Mara Bouwmans (MA Child and Adolescent Psychology) in Groningen op het verband tussen slaapproblemen en depressie met haar proefschrift A sad day’s night: The dynamic role of sleep in the context of major depression.

De cijfers liegen er niet om. Ruim 70 procent van de mensen met een depressie heeft slaapproblemen en 40 procent houdt die na herstel. Daardoor wordt de kans op een nieuwe depressie bovendien verhoogd. Toch wordt hiermee in behandelrichtlijnen geen rekening gehouden. Nachtrust is een ondergewaardeerd aspect van depressie, constateerde Bouwmans.

Om te achterhalen wat de invloed is van slaap op depressie, zette Bouwmans in haar onderzoek twee lijnen uit. Ten eerste keek ze naar de rol van het slaaphormoon melatonine, dat vrijkomt als ons lichaam in slaapstand gaat. Een verstoring daarvan zou gerelateerd kunnen zijn aan depressie. Maar natuurlijke schommelingen in melatonine hangen blijkens het onderzoek samen met natuurlijke schommelingen in vermoeidheid en stemming, zag Bouwmans. Ze toonde vervolgens aan dat een betere nachtrust leidt tot een betere stemming. Ze weet niet of slaapproblemen oorzaak of gevolg zijn van een depressie, maar het onderzoek wijst wel uit dat een betere slaap tot een vermindering kan leiden van depressieve klachten.

De onderzoeksresultaten zijn interessant voor depressieve en niet-depressieve personen, schrijft Bouwmans in haar conclusie. En zijn mogelijk interessant voor de behandelrichtlijnen, daarom adviseert ze te onderzoeken of het zinvol is ze daarin op te nemen.

Mara Bouwmans (1988) studeerde Psychologie aan Tilburg University van 2007 t/m 2011.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.