Strijd tegen onrechtmatige eigen bijdragen

Minister Bussemaker gaat onderwijsinstellingen die onrechtmatige eigen bijdragen opleggen aan studenten benaderen en toespreken. Dat zegt Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), na een gesprek tussen studentenbonden en de minister.

“Wij wisten al dat we de minister aan onze kant zouden vinden, maar door dit gesprek is het helemaal duidelijk,” zegt Sinnige. De minister bepaalde in 2015 dat het standaard collegegeld genoeg moet zijn om je studie te kunnen betalen. Onvrijwillige eigen bijdragen zijn bijvoorbeeld de kosten voor een verplichte reis, sommige studenten moesten verplicht enkele honderden euro’s aftikken om mee te gaan op een verplichte studiereis. “Dat mag niet, er moet een gratis alternatief zijn. En die informatie moet goed zichtbaar zijn,” vindt Sinnige.

Dit probleem speelde al een lange tijd, maar de afgelopen vier weken zag het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) een enorme piek in het aantal klachten van studenten. Sinnige: “Daarom besloten wij actie te ondernemen.”

Voorlopig komen de namen van de betreffende instanties niet naar buiten. Sinnige: “Als zij gehoor geven aan onze eisen, dan zullen wij die namen niet bekend maken.” Maar als blijkt dat instanties studenten blijven dwingen tot aankopen en zij geen geld teruggeven ziet het LSR geen andere mogelijkheid dan een rechtszaak aan te spannen. “Wie niet horen wil, moet voelen,” aldus Sinnige.

Het LSR roept alle studenten die te maken hebben met onvrijwillige bijdragen op om dat bij hen te melden. Zij zullen jouw onderwijsinstelling dan benaderen en waar nodig stappen ondernemen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.