Geitenwollensokken niet nodig op Warme Truiendag

De thermostaat op de campus gaat geen graadje naar beneden voor Warme Truiendag. Je kunt op 10 februari je extra warme truien en geitenwollensokken dus mooi in de kast laten liggen. Tilburg University heeft sinds 2014 de verwarming altijd een stukje lager staan dan voorgaande jaren, mede door de deelnames aan de eerdere Warme Truiendagen.

De Warme Truiendag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland. Met deze jaarlijkse actie probeert de vereniging mensen bewuster te maken van hun energieverbruik. “Tot en met 2013 deed Tilburg University mee aan dit initiatief,” zegt John Essens, algemeen beleidsmedewerker van facilicity service. De hoofdinstallaties zijn sinds 2014 structureel een graadje minder warm: “Als iedereen zich houdt aan de afspreken, dan besparen we 48.000 euro per jaar,” zegt Essens. Dat bedrag wordt nooit precies gehaald, want er zijn ook kantoren waar mensen handmatig de tempratuur kunnen regelen. Essens zou het bespaarde geld graag inzetten voor nog meer duurzaamheid op de campus: “Dan moet je denken aan voorlichting, dubbel glas of betere isolatie.” Het gaat volgens de beleidsmedewerker niet alleen om energie besparen, maar ook om verantwoord maatschappelijk ondernemen.  De universiteit streeft naar een jaarlijkse energiebesparing van twee procent tot 2020.

Op eigen initiatie meedoen kan natuurlijk wel. Door je eigen thermostaat een graadje naar beneden bij te stellen kun je tot wel zes procent energie besparen. Als je dat het hele jaar doet, kan je van het geld dat je bespaart toch weer een keertje leuk stappen. Of een extra warme trui kopen, natuurlijk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.