Kamervragen over De Ruijter gesteld door Jasper van Dijk (SP)
Update: 23 maart: De beantwoording van de vragen is uitgesteld: Antwoord van demissionair minister Bussemakers:
Hierbij bericht ik u dat de schriftelijke vragen van het lid Van Dijk (SP) over promotiefraude aan de Tilburg University (ingezonden 22 februari 2017) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
De Kamervragen
Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van OCW over promotiefraude aan de Tilburg University. Vandaag gesteld, Univers publiceert zsm de antwoorden. Het zijn schriftelijke vragen, ze moeten binnen drie tot zes weken zijn beantwoord.
1. Wat is uw oordeel over de uitzending van Argos over oud-decaan Arie de Ruijter die meer dan één miljoen euro aan budget van de Tilburg University heeft laten uitbetalen aan bedrijven van familieleden?
2. Is het juist dat De Ruijter een overeenkomst had met de universiteit, waarbij hij per promotiebonus van 90.000 euro, ongeveer 30.000 euro uitkeerde aan bedrijven van familieleden voor begeleidingswerkzaamheden? Zo nee, hoe zat de afspraak dan wel in elkaar?
3. Was deze afspraak volgens u geoorloofd of had dit geld binnen de universiteit besteed moeten worden? Indien de uitbesteding van de begeleidingswerkzaamheden wel was geoorloofd, waarom was er dan geen sprake van een openbare aanbesteding?
4. Hoe oordeelt u over de werkwijze van het College van Bestuur in deze kwestie? Had het bestuur deze afspraak omtrent begeleidingswerkzaamheden niet moeten afkeuren?
5. In hoeverre had het College van Bestuur er belang bij dat De Ruijter veel promoties afhandelde, aangezien er een promotiebonus van 90.000 euro tegenover staat?
6. Erkent u dat de promotiebonus een perverse prikkel bevat die blijkbaar zelfs tot een “promotiefraude” kan leiden? Wat gaat u hiertegen ondernemen?
7. Zijn de promoties die onder leiding van De Ruijter tot stand zijn gekomen, van voldoende kwaliteit? Kan de Kamer het rapport ontvangen van de externe commissie die onderzoek heeft gedaan naar de wetenschappelijke integriteit?
8. Is het juist dat De Ruijter in ieder geval sinds 2013 meerdere functies bekleedde, waaronder decaan, lector aan de politie-academie en directeur van stichting NCDO? Kunt u een overzicht leveren van de betaalde functies die De Ruijter de afgelopen 10 jaar heeft vervuld?
9. Welk salaris ontving De Ruijter voor deze functies in totaal? Klopt het dat hij meerdere jaren meer verdiende dan de afgesproken normen (zoals de Balkenendenorm)? Gaat u het teveel betaalde salaris terugvorderen? Zo nee, waarom niet?