Waarom hebben studenten ’s avonds nog college?

Studenten zitten in de avonduren vaak nog in de collegebank. Waarom moet dat zo nodig, vroegen Univers-lezers zich af. We zochten het uit.

Er zijn tegenwoordig meer avondcolleges dan zeg twintig jaar geleden. Avondcolleges hebben altijd bestaan, zegt woordvoerder Tineke Bennema. “Maar tegenwoordig zijn er inderdaad meer, het aantal studenten is dan ook toegenomen.” In dat licht: Tilburg University maakt er geen geheim van te willen groeien, naar minstens 15.000 studenten. Komen er met de beoogde groei nog méér avondcolleges bij? Bennema: “Dat zijn we uiteraard aan het bestuderen.”

Er zijn redelijk wat collegezalen op de campus en een werkdag telt acht uur. Maar colleges aan Tilburg University worden in de regel gegeven in blokken van twee keer drie kwartier, met een kwartier pauze. Overdag zijn er zo maar vier collegeblokken om in te roosteren: de eerste van 08.45 – 10.30u, de tweede van 10.45 – 12.30u, de derde van 12.45 – 14.30u en de vierde van 14.45 – 16.30u. Het volgende blok van 16.45 – 18.30u eindigt in de avond, dus die tellen we niet mee. Het laatste blok loopt van 18:45 – 20:30u, volgens de website van de universiteit. Maar een oplettende lezer merkt op  ook van 21.45 tot 22.30u nog colleges te hebben (update 19.37u).

Zoveel uren zijn er overdag niet. En die uren zijn onvoldoende om alle colleges in te passen, laat Bennema weten. Het antwoord is dus: avondcolleges zijn bittere noodzaak, er is overdag te weinig plek.

Valt er in de toekomst verbetering te verwachten? Met het nieuwe onderwijsprofiel moet er een uniform jaarrooster komen: alle faculteiten in dezelfde weken colleges en tentamens. Zou het aantal avondcolleges dan afnemen, omdat er efficiënter kan worden geroosterd? Dat zeker niet, laat Bennema weten. “Nu is er nog een spreiding over weken. Bij een uniform jaarrooster krijg je nog meer een piek in bepaalde weken.”

Wel wordt het aantal collegezalen uitgebreid, met de bouw van het Onderwijs- en Zelfstudiecentrum (OZC). Gaat het OZC het aantal avondcolleges terugbrengen? “Dat kunnen we bekijken,” zegt Bennema.

Het échte probleem

Waarom studenten dus ’s avonds college hebben? Er zijn overdag te weinig collegezalen. Volgens een bron komt dat voornamelijk door studenten en verenigingen, die collegezalen reserveren voor vergaderingen en bijeenkomsten. Soms komen er op een dag meer dan honderd van deze aanvragen binnen, terwijl de studenten vervolgens niet komen opdagen en de collegezaal dus ongebruikt leegstaat. De perswoordvoerder was inmiddels niet meer bereikbaar voor commentaar op dit fenomeen.

Inbreuk op studentenleven

In Wageningen vinden studenten avondcolleges overigens een inbreuk op hun studentenleven, schrijft het universiteitsblad Resource. Studenten mogen niet gedwongen worden te kiezen tussen studie en sport, lezingen of activiteiten van studie- of studentenverenigingen, vinden ze daar.

Wat wil je bij Univers lezen?

Dit artikel is geschreven nadat onze lezers aangaven het te willen lezen. Hieronder kan je je stem uitbrengen voor het volgende artikel. Over de vraag met de meeste stemmen schrijven we een artikel. Je kan ons ook gelijk tippen. Bij de volgende stemronde leggen we ingediende onderwerpen voor.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.