Gratis lenen. Doen of niet?

De herinnering aan de basisbeurs begint langzaamaan te vervagen en het is de vraag of deze ooit nog terug zal komen. Veel studenten zijn sinds de afschaffing aangewezen op een lening om rond te komen. Sinds dit jaar kan dat gelukkig tegen 0% rente. Hierdoor wordt maximaal lenen erg aantrekkelijk, je krijgt immers nooit meer een goedkopere lening. Wat zou je er mee kunnen doen?

Als student kun je per maand €876,68 per maand lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daarbovenop kun je ook nog collegegeldkrediet aanvragen ter waarde van €165,33. De snelle rekenaar weet dus dat er per maand 1042 potentiële euro’s voor elke student klaarliggen, wat neerkomt op ruwweg €12.500,- per jaar. Veel studenten moeten hier (deels) aanspraak op maken om rond te komen. Maar wat nou als je eigenlijk niet hoeft te lenen? Ver bij DUO uit de buurt blijven of toch de geldkraan open zetten?

Sparen

De meest voor de hand liggende optie is, naar goed Nederlands gebruik, sparen. Met de huidige rentestand kun je je overigens wel afvragen of dat de meest verstandige zet is. Als je op dit moment ergens een half procent rente op je spaargeld krijgt, doe je het beter dan de meesten. De inflatie is momenteel helaas hoger dan dat halve procentje, waardoor sparen effectief gewoon geld kost.

Deposito

Is een deposito wellicht een betere optie? De rente op zo’n rekening is hoger, helaas moet je dan wel even van je geld afblijven. Met rentes van rond de 1% levert dit zowaar iets op. Het duurt uiteraard wel een tijdje voordat je een mooi bedrag hebt waar je de rente van krijgt. Al met al zul je ook hier geen miljonair van worden.

Beleggen

Als je het iets spannender wil maken kun je ook met je geleende geld de beurs op. Altijd een goed idee. Mocht je tot de uitzonderingen behoren en weten wat je doet, dan kan het erg aantrekkelijk zijn. In het ergste geval ben je al je geld kwijt en moet je DUO alsnog flink terugbetalen voor je “studie”. Als je het liever aan anderen overlaat dan is een beleggingsfonds wellicht een betere optie. Nog altijd ben je afhankelijk van de beurs, maar het levert waarschijnlijk meer op dan sparen. Bovendien klinkt het een stuk spannender.

Ondernemen

Een eigen bedrijf starten tijdens je studie behoort ook tot de opties: DUO voorziet je graag van startkapitaal. De tijd, het lef en een beetje geluk moet je zelf opbrengen, maar er zijn zat mooie voorbeelden te bedenken. Richard Branson en Bill Gates gingen je al voor en ook Thuisbezorgd.nl is een uit de kluiten gewassen student-onderneming. Bovendien is er voor de ondernemer-to-be genoeg hulp te vinden op de universiteit. Bijkomend voordeel: eigen visitekaartjes.

Hypotheek

De laatste, en verreweg meest burgerlijke optie, is geld apart zetten voor een hypotheek. Als je netjes in 4 jaar je master binnentikt, kun je in je studietijd €50.000,- bij DUO claimen. Aangezien DUO niet bepaalt hoe je dit geld uit moet geven, kun je hiermee een deel van je eerste huis financieren. De Volvo, hond en IKEA-meubels moet je er zelf nog bij regelen, maar het is toch best een lekker begin van je grote-mensen-leven.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.