Zelfzorg op afstand soms ronduit gevaarlijk

Ouderen en mensen die er fysiek minder goed aan toe zijn, blijven vaker thuis wonen. De zorg past zich daarop aan: artsen helpen patiënten op afstand met bijvoorbeeld apps. Alleen blijkt deze vorm van zorg lang niet altijd geschikt. Daarover gaat de aanstaande oratie van bijzonder hoogleraar Data Science, e-Health and Communication Steffen Pauws.

Mensen die onafhankelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen, zijn vaak beter af, meldt de universiteit. Met Telezorg, zorg op afstand met technologische hulpmiddelen, vermindert de kans op vroegtijdig overlijden met 34% en is er een vermindering van 21% op het aantal spoedopnames.

Uit onderzoek blijkt echter dat er ook risicogroepen zijn, voor wie Telezorg niet geschikt lijkt. Zo hebben mensen met hartfalen, die óók lijden aan een depressie, gemiddeld een nagenoeg anderhalf keer groter overlijdensrisico.

En zo zijn er meer risicovolle factoren. Zoals: alleen wonen en een verhoogde kwetsbaarheid voor gezondheidsproblemen wegens het ouder worden. Het is dus de vraag in hoeverre Telezorg geschikt is voor iedereen.

Pauws pleit voor een betere samenwerking in de gezondheidszorg om deze risico’s in kaart te brengen voordat er wordt overgestapt op meer zelfzorg.

Vrijdag 17 maart 16.15 uur houdt Pauws zijn oratie Rust adem blijven halen in de aula.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.