Verlopen OV-kaart kost student 800 euro

Bijna 140 miljoen euro betaalden studenten de afgelopen drie jaar aan boetes, voor het niet tijdig stopzetten van hun OV-kaart.

Tot dat getal komt tv-programma Kassa. Tijdens een studie hebben studenten recht op een week- of weekendkaart. Daarmee kunnen ze een deel van de week gratis reizen en het andere deel met korting.

Wie afstudeert of om een andere reden stopt met een studie, heeft meteen geen recht meer op het gratis reizen. Maar het gratis reisproduct dat op de kaart staat, vervalt niet automatisch. Studenten moeten zelf actie ondernemen. Doen ze dat niet, dan betalen ze daarvoor een boete.

‘Gemiddeld kost het één student 800 euro’

Veel studenten doen dit te laat. Zo hebben ruim 170.000 studenten de voorbije drie jaar 140 miljoen euro teveel betaald, meldt Nu.nl. Daarvan ging 93,6 miljoen euro naar de OV-bedrijven en de rest naar DUO. Gemiddeld kostte het een student 800 euro.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het onbegrijpelijk, dat de kaart niet automatisch wordt stopgezet. “Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen”, zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige tegen Nu.nl. Sinnige vindt de boete buitenproportioneel, want hooguit 1 op de 10 studenten maakt volgens hem opzettelijk misbruik van het verlopen reisproduct.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.