De jeugd van tegenwoordig

De kaart met daarop de verkiezingsuitslagen per gemeente is altijd de mooiste grabbelton van het jaar. Dit keer was dat niet anders. Natuurlijk; er zitten altijd zekerheidjes in. Urk kun je de dag voor de verkiezingen altijd SGP-oranje kleuren. Venlo kun je vast peroxideblond maken en Boxmeer donkerrood. De studentensteden zijn steevast progressiever dan Urk, Venlo en Boxmeer, maar de grote vraag dit jaar was wel of die progressieven niet afgestraft zouden worden voor het leenstelsel.

Daardoor is afstuderen zonder studieschuld van duizenden euro’s alleen nog maar weggelegd voor studenten die behoorlijk gespekt worden door hun ouders.

Maar studenten bleken op 15 maart masochisten. Studentenstad voor studentenstad kleurde ofwel grasgroen van D66 of appeltjesgroen van GroenLinks. Groningen, Leiden, Utrecht, Wageningen, Delft Nijmegen en Amsterdam; stuk voor stuk kleurde Dionne Stax ze groen. Ook in steden waar studenten procentueel niet zo goed vertegenwoordigd zijn als Eindhoven, Enschede en Tilburg konden anti-leenstelselpartijen als het CDA of de SP geen voet aan de grond krijgen; daar won de VVD.

Zijn studenten tegenwoordig te dom om met hun portemonnee te stemmen?

Zijn studenten dan stiekem allemaal masochisten die ervan genieten om gepakt te worden in hun beurs? Zien ze het leven als een stormbaan waarop het hebben van zoveel mogelijk hindernissen het bereiken van het uiteindelijke doel nog glorieuzer maakt? Of zijn studenten tegenwoordig te dom om met hun portemonnee te stemmen? In dat opzicht kunnen ze in ieder geval nog wat leren van hun opa’s en oma’s die de olijk dansende Henk Krol en drie van zijn leeftijdsgenoten toch van de ene lederen fauteuil naar de andere lederen fauteuil stemden opdat zij kunnen strijden voor hun portemonnee. Veel meer dan ‘Blijf van mijn poen’ kon opperopa Krol deze campagne immers niet uitbrengen zonder te struikelen over berekeningen of afkortingen.

Ik vermoed dat de oorzaak elders te zoeken is. Onder jonge stemmers zijn GroenLinks, D66 en ChristenUnie namelijk ernstig oververtegenwoordigd. Dat zijn juist de partijen die hebben geprobeerd om een vergezicht te schetsen deze campagne, om een stip op de horizon te zetten. Dat zijn partijen die verder kwamen dan ‘pleur op’, ‘Normaal punt doen punt’ en de uitspraak dat onze koningin haar paspoort maar moest inleveren.

Nee, als deze verkiezingen iets zeggen over jongeren, dan is het dat ze geen zombies zijn die enkel Netflixen, aan hun smartphone met Kamergotchi gekluisterd zitten of hun idealen verloren hebben. Het lijkt erop dat jongeren nog veel meer dan hun ouders en grootouders hebben gestemd met het oog op de toekomst.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.