Studentenfracties in de clinch over komst fietsenmaker

Er komt een fietsenmaker op de campus. In het pand tegenover Cafetaria Franske opent ‘TilburgFietsen’ op 1 april haar deuren. Fractie Front zocht meteen de publiciteit op met hun nieuwe partner. Dat viel niet in goede aard bij Fractie SAM.

De studentenfracties proberen al jarenlang een fietsenmaker op de campus te krijgen. Front wil een commerciële fietsenmaker die de student snel en goedkoop kan helpen, SAM pleit samen met Enactus voor de ideële variant ‘Save a Bike’, waarbij re-integratiemedewerkers in de fietszaak werken.

Initiatiefvoorstel

Dus stuurden beide fracties eerder dit jaar samen een initiatiefvoorstel naar het College van Bestuur (CvB). Na overleg in de universiteitsraad werd besloten het voorstel van SAM en Enactus een kans te geven en geen concurrerende activiteiten op of nabij de campus te starten. SAM was dan ook verrast toen Front maandag een facebookpost plaatste waarin vermeld stond dat hun nieuwe partner, TilburgFietsen, zich nabij de campus had gevestigd.Lieke van den Dungen van Front snapt de commotie niet: “We zijn al tijden opzoek naar een fietsenmaker en hebben veel contact gehad met WonenBreburg en verschillende fietsenmakers. Toen de universiteitsraad besloot om Save a Bike een kans te geven zijn we gestopt met zoeken. TilburgFietsen, een partij waar wij nooit eerder contact mee hebben gehad, heeft op eigen initiatief het pand tegenover Franske gehuurd.”

Van den Dungen zegt dat haar fractie wel erg blij was toen ze het nieuws over de fietsenmaker hoorde, aangezien Front erg veel tijd en moeite heeft gestopt in het realiseren van een fietsenmaker op de campus. “Het was iets dat we al heel lang wilden en daarom zijn we de samenwerking met deze partij aangegaan.”“Met de Facebookpost,” zegt ze, “willen we de studenten erop wijzen dat er eindelijk een fietsenmaker op de campus is. Het is een langlopend project van Front, maar we stellen wel duidelijk: wij hebben de laatste stap niet gezet, TilburgFietsen is autonoom te werk gegaan.”

Doorgestoken kaart

SAM kan zich niet vinden in de uitleg van Front: “Wie de Facebookpost van Front leest, denkt dat zij voor een fietsenmaker op de campus hebben gezorgd,” zegt Anneloes van Delft namens Fractie SAM. “Een goede verkiezingsstunt,” voegt Marnick Boelen toe. Romy van Limpt begrijpt niet dat Front, die opkomt voor de actieve student, nu een commerciële fietsenzaak promoot en als partner aan zich bindt. “Honderd meter verderop zit Save a Bike, een fietsenzaak die is opgericht door de actieve student. Ze geven deze student een steek in de rug, terwijl ze uitdragen dat ze juist voor de ondernemende student opkomen. Daar snap ik niets van.”Van Delft betreurt het daarnaast dat Front geen toenadering heeft gezocht bij Enactus of SAM. “Ze hebben achter onze rug om een partnerschap afgesloten, zonder zich te bekommeren over de gevolgen voor het project van Enactus.” Ze merkt op dat Front positief heeft geadviseerd op het stuk van de universiteitsraad waarin staat geen concurrerende activiteiten te ondernemen, maar vervolgens wel de nieuwe fietsenmaker – nu een concurrent van Save a Bike – promoot op Facebook. “Hypocriet,” vindt Van Delft.

Ramazan Kilic, voorzitter van Enactus, vindt het verhaal van Front niet geloofwaardig en moeilijk te verifiëren. Hij is teleurgesteld over de gang van zaken maar laat weten dat Enactus nog steeds hard werkt om een sociale fietsenmaker op de campus te krijgen.

Eindelijk een (commerciële) fietsenmaker

Front-bestuurder Lieke van den Dungen begrijpt de teleurstelling bij SAM en Enactus. “Maar we zijn ook van mening dat deze twee projecten naast elkaar kunnen bestaan. We vinden Save a Bike een heel mooi initiatief, maar Front heeft wel altijd de voorkeur gegeven aan een snelle en goedkope fietsenmaker. Band lek, fiets afgeven, college volgen, fiets gemaakt: dat heeft Front altijd voor ogen gehad.” Ze voegt daaraan toe dat Front nooit gedaan heeft alsof zij de fietsenmaker naar de campus gehaald hebben. “We hebben op onze Facebookpagina geschreven dat we al een tijd bezig zijn met een fietsenmaker bij de campus en dat dit nu eindelijk gerealiseerd is. Daar zijn we heel blij mee en we willen studenten graag laten weten dat de fietsenmaker er is.”

Kortom: het lijkt erop dat Front zich keurig aan de regels houdt. Ze beweren geen fietsenmakers meer benaderd te hebben over een eventuele vestiging op de campus vanaf het moment dat de universiteitsraad besloten had om Save a Bike een kans te geven. De Facebookpost is bedoeld om studenten te informeren en tegelijkertijd zijn ze blij dat er eindelijk een commerciële fietsenmaker op de campus is gehuisvest: iets waar de fractie al jaren voor vecht.

TilburgFietsen: “We hebben inderdaad een partnerschap met die groene partij”

Wel zoekt Front het randje op: ze geven aan de fietsenmaker niet zelf naar de campus gehaald te hebben – wat ook in strijd zou zijn met het raadsbesluit – maar ze laten ook doorschemeren een groot aandeel in diens komst te hebben. Ze hebben voor de afspraak veelvuldig met WonenBreburg gecommuniceerd over de komst van een fietsenmaker. En dan was er nu meteen het partnerschap en de Facebookpost, om de nieuwe fietsenmaker aan Front te linken. Het lijkt dan ook alsof de fractie toch de credits voor de fietsenmaker wilt opstrijken. Zo zetten zij in het net uitgebrachte verkiezingsprogramma het puntje ‘Fietsenmaker op de campus’ onder de kop ‘Bereikt door Fractie Front 2016-2017’. Gemixte signalen dus.

TilburgFietsen

De studentenfracties liggen dan wel met elkaar in de knoop, maar dat weerhoudt TilburgFietsen er natuurlijk niet van om op 1 april te openen. Johnny Romijn, eigenaar van de fietszaak, is hard bezig om de zaak op orde te krijgen voor de opening: “We betalen onze medewerkers vanaf 1 april, dus iedere dag die we later open zijn is een verloren dag.”

TilburgFietsen is een bekende van Tilburg University. Twee keer per jaar staan ze op de campus tijdens de arrival days. Romijn heeft goede ervaringen met de mensen op de universiteit en denkt dat zijn zaak het goed gaat doen onder de studenten: “We staan hier voor de student. Ze kunnen voor een goedkope prijs een fiets kopen of laten repareren. Ook verhuren we aanhangwagens voor studenten die willen verhuizen.”

De fietszaak heeft zelfs haar eerste samenwerking al binnengesleept. “We hebben inderdaad een partnerschap met ‘die groene partij’ (Front, red.). Zij promoten onze fietszaak en wij regelen een aanhangwagen voor ze tijdens de verkiezingen,” zegt Romijn.

Al met al staan beide fracties op scherp voor de verkiezingen. Wordt vervolgd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.