Geen internationale studenten meer op straat in Tilburg
Als het aan René Voogt van het International Office ligt, wordt de huisvesting van Internationale studenten dit jaar adequaat aangepakt. In de Dagelijks Bestuursvergadering van de Universiteitsraad gaf hij een duidelijke presentatie en ging hij geen lastige vraag uit de weg.
Vorig jaar waren er 115 internationals die geen kamer konden vinden in Tilburg. Omdat de toestand uit de hand liep, huisvestte de universiteit ze in een hotel en in het leegstaande Tilburion. Voogt legt uit dat dit veel geld kost. Zo’n last minute oplossing loopt op tot 76.000 euro.
Het plan
Het International Office wil het aantal kamers/appartementen uitbreiden naar 400 beschikbare eenheden per augustus voor de degree-seekers. Dit zijn de kamers die TiU van te voren reserveert, ook wel het contigent genoemd. Voor de exchange willen ze nog eens 250 kamers erbij hebben. Internationals die buiten de boot vallen, worden actief begeleid naar de vrije markt door iemand van het International Office. Derde actiepunt is dat men ook aan de verhuurders ondersteuning gaat bieden, veel verhuurders hebben namelijk moeite met het maken van internationale huurcontracten. Mochten de maatregelen niet voldoende zijn, dan worden er prijsafspraken gemaakt met het hostel in de Stationsstraat en de hotels (Ibis en Bastion). Het gaat dan over plusminus 60 plekken.
Het Dagelijks Bestuur had nog een paar vragen aan de directeur van het International Office na de presentatie: “Maar hoe komt het dat het met de buitenlandse studenten zo moeizaam gaat en met de Nederlandse studenten niet?” Voogt legt uit dat veel kamerverhuurders liever Nederlanders willen, ‘dutch only’, vanwege de langere looptijd van het contract. Nederlandse studenten hebben ook meer tijd om een kamer te zoeken, na hun inschrijving op 1 mei hebben ze alle tijd om voor september een kamer te hebben en kunnen ze rustig meerdere huizen bezoeken en hun keuze maken.
Daarnaast blijft het principe: een student is verantwoordelijk voor zijn eigen huisvesting, maar Tilburg University zal helpen waar kan. Waarop de fractie TiU international vroeg waarom dat alleen voor de internationale studenten geldt. “De Nederlandse studenten vinden hun weg wel, en als er kamers over zijn, dan gaan ze altijd terug naar de markt”, aldus Voogt. Verder zal er beter gecommuniceerd worden naar het buitenland, dat het niet altijd zo is dat je in Tilburg zomaar een kamer hebt.
Het stuk wordt opnieuw behandeld in de Universiteitsraad op 7 april.