Eritrese jongerenvereniging is “verklikkersorganisatie”

Eritrese jongerenvereniging is “verklikkersorganisatie”

De rechterhand van de Eritrese dictator komt naar Nederland, om via de jongerenorganisatie spionnen te werven voor het regime. “De jongeren worden door het regime misbruikt voor politieke doeleinden,” zegt Hoogleraar en Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen. Vanuit verschillende instanties is er druk op de Nederlandse regering om dit bezoek niet toe te staan. 

Voor de dertiende editie van de jaarlijkse conferentie nodigt de Europese Eritrese jongerenorganisatie YPFDJ Yemane Gebreab uit, meldt OneWorld. Ministeries en de nationale politie zijn in staat van paraatheid. Gebreab is naast adviseur van de president ook oprichter en het hoofd van PFDJ, de enig toegestane politieke partij in Eritrea.

In 2015 was hij er ook, toen in Duitsland. Hij riep op tot een gevecht tegen de vijanden van het Eritrese regime. Vermoed wordt dat hij in Nederland jonge spionnen komt werven, dat zou expliciet zijn aangekondigd. “Volgens mijn informatie is hij al in Nederland,” zegt Mirjam van Reisen. “En spionnen werven? Dat is wel een manier waarop je het kan zeggen. Die jeugdorganisatie is een soort verklikkersorganisatie die kijkt wie er loyaal is aan het regime en wie niet. Zodat er maatregelen genomen kunnen worden om mensen toch te laten voldoen aan wat de autoriteiten vragen.”

“Ze zijn loyaal aan de eigen staat”

Vele jongeren staan achter het regime, vertelt ze. “Er is in Eritrea een lange bevrijdingsoorlog uitgevochten, die tot 1991 duurde. Veel ouders van jongeren zijn vluchtelingen uit die tijd. Daarom zijn ook de jongeren loyaal aan de eigen zelfstandige staat en huidige machtshebbers.” Ze zijn met de organisatie opgegroeid en er emotioneel mee verbonden: “Ze kennen elkaar, kunnen iets van hun identiteit erin terugbrengen. Maar de jongerenorganisatie wordt misbruikt door het regime voor politieke doeleinden.”

De loyaliteit verklaart volgens Van Reisen dat jongeren hun ogen sluiten voor de “verschrikkelijke mensenrechtensituatie” van mensenhandel in Eritrea. “Binnen de vereniging worden Gebreab en anderen van het regime op handen gedragen. Dat doen leden uit eigen beweging,” zegt Van Reisen. Toch wordt er volgens het Nederlandse ministerie druk uitgeoefend op mensen, om naar de conferentie te komen. Dat bevestigt Van Reisen, maar dat geldt voor een nieuwe stroom vluchtelingen. Vooral van de afgelopen drie jaar. “Die worden onder druk gezet,” om ook pro-Eritrea te zijn.

Mensenhandel

Donderdag verschijnt Univers magazine 11, met daarin een groot interview met Mirjam van Reisen. Over haar nieuwe boek naar de mensenhandel in Eritrese vluchtelingen. Toevallig is dat ook de dag dat de Eritrese jongerenconferentie van start gaat, die duurt van 13 t/m 17 april 2017.

Zaterdag 14.00u onthult VPRO-radioprogramma Argos, dat onderzoek deed in samenwerking met OneWorld, meer over de ‘lange arm van Eritrea’ op radio 1.

Update 13.20u. De Nederlandse regering gaat Gebreab niet verbieden naar Nederland te komen, maar zal hem ook niet formeel ontvangen met hoge ambtenaren. De reis wordt beschouwd als privéaangelegenheid.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.