Hoog risico burn-outs promovendi

Voor een kwart van alle Nederlandse promovendi ligt een burn-out op de loer. Extra investeren in begeleiding van promovendi kan dat risico verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van bachelorstudenten van Utrecht University.

Jacinta van den Bor-Van leeuwen en Anneloes Baan concluderen in hun scriptieonderzoek dat promovendi een dusdanig hoge werkdruk ervaren dat hun functioneren negatief wordt beïnvloed. De hoge werkdruk komt voort uit ontevredenheid over hun werk. Begeleiders spelen een belangrijke rol in het proces: door geregeld en gestructureerd feedback te geven, neemt de werkdruk af, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten van Baan.

Onderzoek en onderwijs

De scripties tonen aan dat vrouwen gemiddeld een hogere werkdruk ervaren dan mannen en minder tevreden over hun werk zijn. Het verschilt wel per vakgebied: promovendi in de sociale wetenschappen ervaren significant meer werkdruk dan wis- en natuurkundigen. De inmiddels beruchte tweestrijd tussen onderwijs en onderzoek is de oorzaak denkt Baan: “Wis- en natuurkundigen hoeven minder tijd aan onderwijs te besteden en hebben dus meer tijd en ruimte voor hun onderzoek.”

Begeleiding

De twee scripties bevestigen theorieën die ervan uitgaan dat lage werktevredenheid een goede indicator is voor de ervaren hoge werkdruk. Bij promovendi wordt de werktevredenheid volgens Baan onder meer bepaald door de balans tussen onderwijs en onderzoek, de kwaliteit van het onderwijs dat ze zelf volgen, de werksfeer en de duidelijkheid over het toekomstperspectief. Maar volgens Baan staat het buiten kijf dat de kwaliteit van begeleiding verreweg het belangrijkste is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.